Slide 1

Slide 1 text

Hoe zorg je ervoor dat de nieuwe wet digitale toegankelijkheid je geld oplevert? Caitlin de Rooij

Slide 2

Slide 2 text

Hoe zorg je ervoor dat de nieuwe wet digitale toegankelijkheid je geen geld kost, maar oplevert? Caitlin de Rooij

Slide 3

Slide 3 text

Hoe zorg je ervoor dat de nieuwe wet digitale toegankelijkheid je geen geld kost, maar oplevert? Caitlin de Rooij

Slide 4

Slide 4 text

Wat is digitale toegankelijkheid?

Slide 5

Slide 5 text

Je online platform beschikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen

Slide 6

Slide 6 text

Je online platform beschikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen, op zoveel mogelijk verschillende apparaten.

Slide 7

Slide 7 text

Digitale toegankelijkheid? ➔ In de EU heeft 27% van de bevolking een beperking ➔ In Nederland is dat 32% ➔ Motorische, cognitieve, visuele, auditieve beperking ➔ Permanente, tijdelijke, situationele beperking

Slide 8

Slide 8 text

Digitale toegankelijkheid? ➔ Hulptechnologie

Slide 9

Slide 9 text

Digitale toegankelijkheid? ➔ Hulptechnologie, zoals het toetsenbord, spraakbesturing of een schermlezer. ➔ Door je platform toegankelijk te maken zorg je ervoor dat het door ieder persoon, op hun eigen apparaat, met een eventuele hulptechnologie gebruikt kan worden.

Slide 10

Slide 10 text

Wat is de nieuwe wetgeving?

Slide 11

Slide 11 text

De European Accessibility Act (Directive 2019/882)

Slide 12

Slide 12 text

De European Accessibility Act (EAA)

Slide 13

Slide 13 text

European Accessibility Act ➔ Vanaf 28 juni 2025 zijn e-handelsdiensten wettelijk verplicht om digitaal toegankelijk te zijn. ➔ Een e-handelsdienst is een online platform waar een overeenkomst wordt gesloten, of een product of dienst wordt aangeboden.

Slide 14

Slide 14 text

Voorbeelden van e-handelsdiensten 1. Iets kopen in een webshop, bijv. kleding, boodschappen of cadeaus 2. Iets kopen op een veilingplatform 3. Een hotel of vakantiewoningen boeken 4. Een ticket voor een concert kopen 5. Een ticket voor het openbaar vervoer kopen 6. Een vliegticket kopen 7. Een reservering doen bij een restaurant 8. Een contract afsluiten, zoals voor energie, water, internet etc. 9. Een taxi bestellen 10. Een cursus of training kopen 11. Een digitaal muzieknummer kopen 12. Een abonnement afsluiten 13. Een verzekering afsluiten 14. Een oppas of schoonmaakster inhuren 15. Kansspelen, zoals loterijen en casinospelen 16. Cryptomunten kopen/verkopen.

Slide 15

Slide 15 text

Uitzonderingen ➔ De richtlijn geldt niet voor ondernemingen met minder dan 10 medewerkers en die minder dan 2 miljoen euro omzet hebben. ➔ De richtlijn geldt ook niet voor de dienstverlening van business-to-business.

Slide 16

Slide 16 text

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)

Slide 17

Slide 17 text

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) De internationale set aan standaarden voor digitale toegankelijkheid. Door aan deze standaarden te voldoen kun je aan de wetgeving voldoen.

Slide 18

Slide 18 text

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) De internationale set aan standaarden voor digitale toegankelijkheid. Door aan deze standaarden te voldoen kun je aan de wetgeving voldoen.

Slide 19

Slide 19 text

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) De internationale set aan standaarden voor digitale toegankelijkheid. Door aan deze standaarden te voldoen kun je aan de wetgeving voldoen. Foto: Alamy

Slide 20

Slide 20 text

Als jouw webwinkel niet toegankelijk is kan dit je geld kosten

Slide 21

Slide 21 text

Als jouw webwinkel niet toegankelijk is kan dit je geld kosten ➔ Wettelijke verplichting ➔ Wettelijke aansprakelijkheid ➔ Negatieve publiciteit

Slide 22

Slide 22 text

Als jouw webwinkel toegankelijk is kan dit je geld opleveren

Slide 23

Slide 23 text

Als jouw webwinkel toegankelijk is kan dit je geld opleveren ➔ Webwinkel toegankelijkheidsonderzoek ➔ Clickaway Pound ➔ The Disability Inclusion Advantage

Slide 24

Slide 24 text

Webwinkel toegankelijkheidsonderzoek (2023) ➔ Bij 8 van de 15 grootste webwinkels in Nederland kunnen mensen met een motorische en/of visuele beperking geen bestelling plaatsen. Voorbeelden: ➔ Bij HEMA kun je de website helemaal niet gebruiken met het toetsenbord. ➔ Bij Coolblue kun je bij het aanmaken van een account niet verder, dankzij de ontoegankelijke CAPTCHA. ➔ Bij Amazon kun je niet afrekenen, omdat het selecteren van een bank niet mogelijk is het met het toetsenbord.

Slide 25

Slide 25 text

Clickaway Pound (2019) ➔ 69% van internet gebruikers met een beperking klikken weg, wanneer ze een toegankelijkheidsbarrière tegenkomen. ➔ Bedrijven in de UK hebben hierdoor in 2019 £17 miljard misgelopen. ➔ Deze gebruikers geven dit geld wél uit bij een andere partij, die wel toegankelijk is.

Slide 26

Slide 26 text

The Disability Inclusion Advantage (2018) ➔ 45 "Accessibility Champions" hadden 28% meer winst.

Slide 27

Slide 27 text

Jouw doelgroep is een bepaald marktsegment, echter kan iedereen uit die doelgroep een beperking hebben of krijgen. "Mensen met een beperking" is geen doelgroep

Slide 28

Slide 28 text

Toegankelijkheid is een team effort Er is geen one-click solution voor toegankelijkheid.

Slide 29

Slide 29 text

Een goede leverancier kan een webwinkel vanaf het begin toegankelijk bouwen. Toegankelijkheid is geen "extraatje"

Slide 30

Slide 30 text

Waar begin je? ➔ Krijg inzicht in de huidige staat van toegankelijkheid van jouw webwinkel ➔ Breng de wetgeving (EAA) en de standaarden (WCAG) onder de aandacht binnen jouw bedrijf ➔ Start nu!

Slide 31

Slide 31 text

Let’s keep in touch! Stand #8 level-level.com/nl/ Caitlin de Rooij