Slide 1

Slide 1 text

Flip-videochat (ent. Flipgrid) opetuskäyttöön Marraskuu 2022 Matleena Laakso Blogi: www.matleenalaakso.fi Twitter: @matleenalaakso Ohjeet: www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html

Slide 2

Slide 2 text

Tämä diasarja päivittyy Tämä diasarja on tallennettu Speaker Deck -palveluun, jotta voin päivittää tätä linkin muuttumatta. Lisää päivittyviä ohjeita verkon sovelluksista löydät Matleenan blogin koulutusdiojen sivulta: www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html Sieltä löydät myös bloggauksen Flipistä.

Slide 3

Slide 3 text

info.flip.com Flip (6/2022 asti Fligprid) on lähinnä opetuskäyttöön tarkoitettu maksuton videochat-alusta. Esimerkiksi opettaja voi luoda sinne ryhmän ja kutsua oppijat keskustelemaan eri teemoista videoita ja äänitiedostoja tehden • Microsotfin omistamaa Flipiä voi käyttää itsenäisesti tai yhdessä Microsoftin tai sen yhteistyökumppaneiden palveluiden kanssa, esim. Teams, ThingLink ja Kahoot. • Edellyttää tunnistautumista Microsoftin tai Googlen sähköpostilla (oma tai oppilaitoksen tunnus). • Mobiililaitteilla (Android, iOS) voi katsoa ryhmää, mutta viestin jättämiseen tarvitaan mobiilisovellus • Syventävä lukuohjelma käytettävissä. • Diasarja liittyy blogijulkaisuun: www.matleenalaakso.fi/2019/08/flipgrid.html

Slide 4

Slide 4 text

Kokeile! Digiosalliseksi-niminen ryhmä: flip.com/digiosalliseksi • Em. ryhmässä on muutama teema, mihin voit ottaa kantaa tai minkä viestejä kommentoida. • Täysin julkiset ryhmät on nykyisin estetty ja kaikilta edellytetään tunnistautumista. Voit kuitenkin luoda tällaisia ryhmiä, joihin pääsevät kaikki linkin tietävät.

Slide 5

Slide 5 text

No content

Slide 6

Slide 6 text

Ryhmän ympäristön luominen (group) Ryhmän asetukset ovat erilaiset riippuen luotko sen esim. oppilaille vai opettajien täydennyskoulutukseen. Ryhmää luodessasi määrittelet, ketkä sinne pääsevät ja voit kutsua käyttäjät mukaan esim. s-postilla tai jakamalla linkin.

Slide 7

Slide 7 text

Teemojen lisääminen (topic) Ryhmässä on valmiiksi muutama keskusteluteema, joita voit muokata. • Lisää ohjeet ja taustamateriaali, esim. video. • Määritä videoiden pituus (15 sek – 10 min). • Määritä saavatko oppijat kommentoida toisiaan kirjoittaen, videolla vai eivät lainkaan. • Jos haluat moderoida viestit, oppijat näkevät toistensa viestit vasta, jos hyväksyt ne. Jos et hyväksi niitä, vain sinä opettajana näet ne. Nämä ja muitakin asetuksia voit määritellä teemakohtaisesti.

Slide 8

Slide 8 text

Video-/ääniviestin kuvaaminen Tarjolla monipuolisia ominaisuuksia kuten tausta, filtterit, valkotaulu, muistilaput piirtäminen, kuvien esittäminen, näyttötallenteen tekeminen, musiikin lisääminen ym.

Slide 9

Slide 9 text

Flipgridiä voi käyttää itsenäisesti tai osana M365-ympäristöä Flipin voit lisätä Teamsiin haluamalleen kanavalle PLUS- merkistä. Samalla tavoin löydät mm. Thinglinkin. Huom: M365-pääkäyttäjä määrittelee, mitkä tarjolla olevista sovelluksista ovat organisaationne käytettävissä. Flip

Slide 10

Slide 10 text

Rekrytointia videomuodossa Minttu Merivirran artikkeli teoksessa Innostusta verkkotyöskentelyyn (2018): issuu.com/lapinamk/docs/c_2_2018_arkko-saukkonen_saloniemi Tehtävät 1. Tiimiyritykset laativat työpaikkailmoitukset videomuodossa. 2. Kukin opiskelija kävi jättämässä oman työhakemuksen videomuodossa. 3. Tiimiyritykset kävivät läpi heille jätetyt hakemukset ja keskustelivat, mihin he työnantajina kiinnittivät eniten huomiota. Opettajan kokemuksia 2 h tuntityöskentelystä • Flipgrid oli helppo käyttää, kun videon editointia ei tarvittu. • Video tuli äänittää yhdellä otoksella, joten käsikirjoitus tarvittiin. • Videon keston rajaaminen pakotti tiivistämään.

Slide 11

Slide 11 text

• CC-lisenssien suomenkielinen verkkosivusto: creativecommons.fi • CC BY-SA 4.0 eli Creative Commons Nimeä-Jaa samoin 4.0 Kansain- välinen -lisenssi creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.fi lyhyesti: – Sinä saat jakaa ja muuntaa tätä diasarjaa, myös kaupallinen hyödyntäminen on sallittu. – Ehtona on, että viittaat aina alkuperäiseen tekijään ja lisäät linkin tähän diasarjaan. Muokattu teos tulee jakaa tällä samalla lisenssillä. • Tätä lisenssiä laajempia oikeuksia voit kysyä tekijältä: www.matleenalaakso.fi Tämä diasarja on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä CC BY-SA 4.0