Állapotok az egészségügyben: egy felmérés első eredményei

Állapotok az egészségügyben: egy felmérés első eredményei

Még akkor is előfordulhat, hogy hosszan kell várakoznunk, ha időpontra megyünk, kevés az ülőhely a várókban, általában hiányoznak az elemi tisztasági feltételek is a mosdókban, az orvosok pedig inkább csak a következő lépésekről tájékoztatnak – 1617 ember tapasztalata alapján valahogy így néz ki az egészségügyi rendszer néhány alapszolgáltatása.

A Beteg voltam, és meglátogattatok kezdeményezés 2018 őszén online anonim felmérést végzett annak érdekében, hogy feltárja: milyen állapotokat tapasztalnak a betegek a magyarországi rendelőkben és kórházakban. Azokra a körülményekre voltunk leginkább kíváncsiak, amik az ellátás típusától függetlenek: a mosdók állapotára, a várakozó terek ellátottságára, vagy arra, hogy megfelelő tájékoztatást kaptak-e egészségügyi állapotukról.

A felmérés jellegéből fogva nem reprezentatív, ugyanakkor 1617 válasz fontos adalékokkal szolgálhat arról, hogy az időről időre a médiában felmerülő hasonló esetek, problémák mennyire elterjedtek az egészségügyi rendszerben. A kitöltésben aktívabbak voltak a budapestiek, a Fejér és Veszprém megyeiek, míg a Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyeiek kevésbé válaszoltak a kérdésekre. A válaszadók kétharmada betegként, egyharmada hozzátartozóként, kísérőként osztotta meg tapasztalatait. A felmérésben résztvevők negyede rendelőintézeti, háromnegyede valamely kórházi ellátás kapcsán válaszolt.

Eredmények:
Az eredmények alapján bőven lenne mit tenni a betegtájékoztatás során: arra a kérdésre, hogy „amikor legutóbb belépett egy egészségügyi intézménybe, kapott-e megfelelő tájékoztatást, hová kell mennie?”, tízből mindössze hárman válaszolták, hogy hatékony segítséget kaptak – egynegyedük viszont panaszkodott, hogy nem kapott megfelelő segítséget.

A saját egészségügyi állapottal kapcsolatban is hiányos az orvosi tájékoztatás -- a válaszadók kevesebb mint a fele mondta, hogy kielégítő szintű tájékoztatást kapott, minden negyedik beteg úgy válaszolt, hogy tájékoztatták, de kérdezni már nem tudott, és minden ötödik azt válaszolta: nem kapott megfelelő tájékoztatást. A következő lépésről szóló tájékoztatás kapcsán jobbak az arányok: a válaszadók kétharmada volt elégedett.

A válaszadók tapasztalata alapján annak ellenére, hogy a többség (59%) időpontra érkezett, sokat kell várakozni. A válaszadók negyede várt fél óránál kevesebbet, de minden hatodik páciens 4 óránál is többet. Ha pedig valaki nem időpontra megy, akkor jóval nagyobb az esélye, hogy hosszú órákat kell eltöltsön várakozással: kb. minden negyedik páciens legalább 4 órát várakozott előzetesen megadott időpont nélkül.

Kíváncsiak voltunk a váróhelyiségekben tapasztalt állapotokra is. Tízből hat páciens véli úgy, hogy a várókban megfelelő a hőmérséklet. A többiek inkább a túlzott melegre panaszkodtak. Ülőhely tekintetében valamivel több mint minden második beteg tapasztalta, hogy volt elegendő, és ennél is kevesebben voltak, akik a közelben italautomatát is találtak. A várók világítását tízből nyolcan megfelelőnek találták, de 10-ből négyen egy nem szellőztethető szakaszon voltak kénytelenek várakozni. Még súlyosabb körülményekre utal, hogy csak minden negyedik válaszadó találkozott WC-papírral és kézfertőtlenítővel a mosdókban. A válaszadókat arra kértük: iskolai osztályzatokkal is értékeljék a mosdók állapotát. Az országos átlag a közepes alatt van: 2,53. Budapesten a legrosszabb a helyzet 2,2-es értékkel.

Megkérdeztük azt is, hogy a szülők bent maradhattak-e kiskorú gyermekük mellett nagyvizitkor – ezt korábban a Beteg voltam, és meglátogattatok közösségben több szülő nehezményezte. Az ő esetük sajnos korántsem elszigetelt jelenség: bár ezt jogszabály garantálja, a válaszadó szülők közül tízből hatnak nem engedték, hogy gyermekével együtt lehessen a kórteremben nagyvizit idején.

Van 2-3 perce? Ön is válaszolhat a kérdőívre, mely teljesen névtelen, a válaszadók semmilyen módon nem beazonosíthatók. Kattintás után itt megteheti: https://magyaregeszsegugy.typeform.com/to/D8phWm

1bccd52c59eedb6dd5538c7c39764877?s=128

Pálinkás János

December 20, 2018
Tweet