Upgrade to Pro — share decks privately, control downloads, hide ads and more …

Τα βασικά για αρχάριους (και επαγγελματίες) - Λ...

Τα βασικά για αρχάριους (και επαγγελματίες) - Λευτέρης Γκέκας

Πληροφορίες σχετικά με το WordPress.
Πώς το εγκαθιστούμε;
Τι είναι το πρόσθετο (Plugin);
Πώς μπορούμε να κάνουμε το δικό μας e-shop με το WooCommerce;
Τι είναι το Xampp;
Τι είναι το PhpMyAdmin;
Δυνατότητες του WordPress
Επιτυχημένο e-shop

WordPress Greek Community

April 17, 2021
Tweet

More Decks by WordPress Greek Community

Other Decks in Technology

Transcript

  1. Ποιος είμαι; ► Είμαι άτομο με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.) και

    έχω μάθει να αγωνίζομαι στην ζωή μου. Πρόσφατα αποφοίτησα από το Τ.Ε.Ι. Λάρισας και είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής. Με την χρήση του Η/Υ έχω μάθει να γράφω, να μελετώ και να εργάζομαι. Με την βοήθεια του Θεού, της οικογένειάς μου, των θεραπευτών και των φίλων μου αγωνίζομαι να γίνω ανεξάρτητος, δυνατός και ισότιμο μέλος στην κοινωνία.
  2. Τι Θα Δούμε? ► 1 Πληροφορίες σχετικά με το WordPress.

    ► 2 Πώς το εγκαθιστούμε; ► 3 Τι είναι το πρόσθετο (Plugin); ► 4 Τι είναι το Xampp; ► 5 Τι είναι το PhpMyAdmin; ► 6 Δυνατότητες του WordPress. ► 7 Πώς μπορούμε να κάνουμε το δικό μας e-shop με το WooCommerce; ► 8 Επιτυχημένο e-shop.
  3. 1 Λίγα λόγια για τo WordPress Τι είναι το WordPress;

    ► Το WordPress είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, γραμμένο σε PHP και MySQL. ► Συχνά τροποποιείται για χρήση ως Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) ► Έχει πολλές δυνατότητες. ► Το WordPress πρωτοεμφανίστηκε το 2003 ως μια κοινή προσπάθεια των Matt Mullenweg και Mike Little να δημιουργήσουν μια παραλλαγή (fork) του b2. ► Το όνομα WordPress το πρότεινε η Christine Selleck, μια φίλη του Mullenweg το 2004.
  4. 1 Λίγα λόγια για τo WordPress ► Οι όροι της

    άδειας χρήσης του ανταγωνιστικού λογισμικού Movable Type άλλαξαν από την SixApart, και πολλοί από τους χρήστες του, με αρκετή επιρροή, μετέβησαν στο WordPress. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, η Αναφορά αγοράς για τα Συστήματα διαχείρισης περιεχομένου Ανοικτού Κώδικα του 2009 είχε συμπεράνει ότι Το WordPress ήταν το δυνατότερο όνομα στα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου ανοικτού κώδικα. ► Το WordPress κέρδισε τα εξής βραβεία: • Το 2007, το WordPress κέρδισε ένα βραβείο για ανοικτού κώδικα ΣΔΠ από την Packt. • Το 2009, κέρδισε ξανά το ίδιο βραβείο. • Το 2010,το βραβείο “HellofFame” στην κατηγορία ΣΔΠ στα βραβεία Ανοικτού Κώδικα.
  5. 2 Πώς το εγκαθιστούμε; ► Βήμα 1: Λήψη και εξαγωγή

    ► Βήμα 2: Αποσυμπιέζουμε το φάκελο zip στο (δίσκο c μέσα στο xampp) ► Βήμα 3: Δημιουργία βάσης δεδομένων και χρήστη ► Βήμα 4: Ρύθμιση wp-config.php (προαιρετικά) ► Βήμα 5: Συνδέουμε τη βάση δεδομένων μας και Βάζουμε τα στοιχεία μας ► Βήμα 6: Κάνουμε login
  6. 3 Τι είναι το πρόσθετο (Plugin) ► 1. Ένα πρόσθετο

    ( Plugin) είναι ένα κομμάτι λογισμικού που περιλαμβάνει μια ομάδα λειτουργιών, που μπορεί να προστεθεί σε έναν ιστότοπο WordPress και να επεκτείνει μια λειτουργικότητα ή μπορεί να προσθέσει νέες δυνατότητες σε έναν ιστότοπο WordPress. ► 2. Τα πρόσθετα WordPress είναι γραμμένα στη γλώσσα προγραμματισμού PHP όπως και το ίδιο το WordPress
  7. 4 XAMPP ► Το XAMPP είναι ένα πακέτο προγραμμάτων ελεύθερου

    λογισμικού, λογισμικού ανοιχτού κώδικα και ανεξαρτήτου πλατφόρμας το οποίο περιέχει εξυπηρετητή ιστοσελίδων htpp Apache, τη βάση δεδομένων MySQL και ένα διερμηνέα για κώδικα γραμμένο σε γλώσσες προγραμματισμου php και perl.
  8. Λίγα λόγια για τη γλώσσα PHP ► Τι είναι η

    PHP; ► H PHP είναι μια server – side (εκτελείται στον διακομιστή) γλώσσα σεναρίου σχεδιασμένη για τη δημιουργία δυναμικών σελίδων στο διαδίκτυο, όπου πλαισιώνεται με την HTML και πλέον με την XHTML για την μορφοποίηση των αποτελεσμάτων. ► Ο κώδικας πριν αποσταλεί σε μία αίτηση πελάτη μεταφράζεται στον διακομιστή δημιουργώντας το παραγόμενο αίτημα για προβολή σε html. ► Συνήθως εγκαθίσταται ως module πάνω σε έναν server.
  9. Λίγα λόγια για τη γλώσσα MySQL Τι είναι η MySQL;

    ► Η MySQL είναι ένα πολύ γρήγορο και δυνατό σύστημα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιεί την Structured Query Language (SQL), την πιο γνωστή γλώσσα ερωτημάτων για την προσθήκη, την πρόσβαση και την επεξεργασία δεδομένων σε μία Βάση Δεδομένων. ► Είναι υπεύθυνη για την πρόσβαση των διαπιστευμένων χρηστών στα δεδομένα της. ► Η MySQL διατίθεται και σαν λογισμικό ανοιχτού κώδικα αλλά και σαν κλειστού κώδικα, είναι εκτελέσιμο σε δια - λειτουργικά συστήματα και μετρά πάνω από 11 εκατομμύρια εγκαταστάσεις καθιστώντας την, από τις πιο δημοφιλείς βάσεις δεδομένων.
  10. 5 PHPMyAdmin ► Το PhpMyAdmin είναι ένα εργαλείο διαχείρισης των

    βάσεων δεδομένων του συστήματός μας από τον διαχειριστή μέσω ενός browser. ► Είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα γραμμένο σε PHP, ανεξάρτητου λογισμικού (cross-platform) και πολυγλωσσικό (62 γλώσσες). ► Μέσω της έξυπνης διεπαφής (interface) επιτρέπει 1. την δημιουργία / διαγραφή μιας βάσης, 2. δημιουργία / διαγραφή / αλλαγή πινάκων – πεδίων, 3. χειρισμό δικαιωμάτων, 4. εξαγωγή δεδομένων σε διάφορες μορφές.
  11. 6 Δυνατότητες του WordPress Πλήρης συμμόρφωση με τα πρότυπα: ►

    Κάθε κομμάτι κώδικα συμμορφώνεται πλήρως με τα πρότυπα του W3C, έναν διεθνή οργανισμό ανάπτυξης κανόνων και προτύπων για θέματα που αφορούν τη δημιουργία ιστοσελίδων. ► Αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για τη διαδραστικότητα των σημερινών browser, αλλά και για την προώθηση συμβατότητας των εργαλείων για τις επόμενες γενιές. Δε χρειάζεται «ανοικοδόμηση» : ► Οποιεσδήποτε τυχόν αλλαγές συμβούν κατά την αλλαγή ► θεμάτων (templates) ή εισαγωγή δεδομένων, μπορούν να γίνουν εύκολα χωρίς την ‘ανοικοδόμηση’ των στατικών σελίδων. ► Οι σελίδες στο WordPress επιτρέπουν σε κάποιον να διαχειριστεί το περιεχόμενο (εντός και εκτός ιστολογίου) εύκολα, ώστε για παράδειγμα να έχει κανείς μια στατική σελίδα την οποία μπορεί να διαχειριστεί μέσω του WordPress.
  12. 6 Δυνατότητες του WordPress ► Τα θέματα στο Wordpress μπορούν

    να βοηθήσουν από την σχεδίαση ενός απλού ιστολογίου μέχρι μιας σύνθετης ιστοσελίδας. Μπορεί κανείς να έχει πολλά θέματα με τελείως διαφορετικό στυλ και να αλλάξει με ένα κλικ. ► Σχόλια: Οι επισκέπτες μιας ιστοσελίδας μπορούν να αφήνουν σχόλια σε ξεχωριστές αναρτήσεις, στις οποίες μπορεί ο διαχειριστής να τα ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει. ► Προστασία από spam: Το Wordpress περιέχει δυνατά εργαλεία όπως μια ενσωματωμένη «μαύρη λίστα» και έναν μηχανισμό ελέγχου και διαχείρισης σχολίων spam στην ιστοσελίδα, καθώς και μια σωρεία από plugins που αυξάνουν αυτή τη δυνατότητα.
  13. 6 Δυνατότητες του WordPress ► Εγγραφή των χρηστών: Το WordPress

    έχει ένα ενσωματωμένο σύστημα εγγραφής που επιτρέπει στους χρήστες να εγγράφονται στην ιστοσελίδα και να διατηρούν τα προφίλ τους. ► Ο διαχειριστής μπορεί επιλεκτικά να μην επιτρέψει σχόλια από μη εγγεγραμμένους. ► Προστασία κωδικών: Μπορεί κανείς να βάλει κωδικό σε ξεχωριστές αναρτήσεις ώστε να μην είναι ορατές στο κοινό. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ιδιωτικών αναρτήσεων οι οποίες μπορούν μόνο να είναι ορατές στο συγγραφέα τους. ► Εύκολη εγκατάσταση & αναβάθμιση: Αν ακολουθήσει μια φορά κανείς τα βήματα για την εγκατάσταση και την αναβάθμιση του WordPress, μετά η διαδικασία θα είναι πανεύκολη. ► Διεπαφή XML: Το Wordpress αυτή τη στιγμή υποστηρίζει μια εκτεταμένη έκδοση της προγραμματιστικής διεπαφής (API) του Blogger, MetaWeblog και MoveableType.
  14. 6 Δυνατότητες του WordPress ► Τυπογραφικές Διευκολύνσεις: Το WordPress χρησιμοποιεί

    το μηχανισμό “Texturize” ώστε να μετατρέψει ένα κομμάτι ASCII σε τυπογραφικά σωστά τμήματα XHTML συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών συμβόλων κλπ. ► Έξυπνη μορφοποίηση κειμένου: Πολλά συστήματα διαχείρισης περιεχομένου, αν κανείς έπρεπε να γράψει ένα τμήμα HTML, ‘χαλάνε’ τη μορφοποίηση βάζοντας σημάνσεις μετά από κάθε νέα γραμμή χωρίς καμία διάκριση. Αυτό με το WordPress μπορεί να αποφευχθεί σε σημεία που ήδη ο προγραμματιστής έχει βάλει αλλαγές γραμμών και δικές του σημάνσεις.
  15. 7 Πώς μπορούμε να κάνουμε το δικό μας e-shop με

    το WooCommerce; Τι είναι το WooCommerce; ► Το WooCommerce είναι ένα πρόσθετο ηλεκτρονικού εμπορίου ανοιχτού κώδικα για το WordPress. Έχει σχεδιαστεί για μικρούς και μεγάλους διαδικτυακούς εμπόρους που χρησιμοποιούν WordPress.
  16. 8 Επιτυχημένο e-shop ► Σε ενα σύγχρονο e-shop μπορούν να

    προστεθούν δεκάδες ή και εκατοντάδες λειτουργίες και εργαλεία. Καταγράφονται στη συνεχεια τα σημεία εκείνα που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε κινήσεις προώθησης, όπως Google AdWords, Facebook Ads κτλ., παρόλο που πολλά από όσα αναφέρονται παρακάτω βοηθούν και προς την κατεύθυνση της επιτυχημένης προώθησης. Μπορείτε να φροντίσετε τα ακόλουθα είτε κατά την αρχική κατασκευη του site σας, είτε μετέπειτα, κατά την αναβάθμιση ή ανακατασκευή του.
  17. 8 Επιτυχημένο e-shop 1. Εύκολη Διαχείριση ► Ένα δύσχρηστο site,

    για τη χρήση του οποίου πρέπει να ανατρέχετε σε “οδηγίες χρήσης” ή ακόμα χειρότερα ενα site που απαιτεί την παρεμβαση προγραμματιστικά σημαίνει είτε αυξημένα κόστη για την επιχείριση, είτε ότι δεν θα ενημερώνεται αρκετά συχνά. Και οι δυο περιπτωσεις είναι μη επιθυμητές. ► Στόχος θα πρέπει να είναι να μπορεί να εκτελουνται οι καθημερινες εργασίες του site ευκολα, μετά από μια ολιγόλεπτη εκπαίδευση στο περιβάλλον διαχείρισης.
  18. 8 Επιτυχημένο e-shop 2. Γρήγορο Φόρτωμα ► Το γρήγορο φόρτωμα

    πρέπει να θεωρείται βασική απαίτηση. Όχι μόνο βοηθάει την κατάταξη του e-shop στο Google, όχι μόνο χαμηλώνει το κόστος της διαφήμισης του στο Google AdWords, αλλά είναι και βασική απαίτηση και από τους χρήστες. ► Αν το e-shop σας χρειάζεται περισσότερα από 4 δευτερόλεπτα για να φορτώσει, χάνετε το 25% των επισκεπτών σας. ► Η Amazon σε πείραμα που έκανε, είδε ότι για κάθε 1/10 του δευτερολέπτου καθυστέρησης που έβαζε στο φόρτωμα της σελίδας της, έχανε 0,7% από τις πωλήσεις της! Αυτό σημαίνει 7% πτώση τζίρου για κάθε 1 δευτερόλεπτο καθυστέρησης!
  19. 8 Επιτυχημένο e-shop 3. Φιλικό στις Μηχανές Αναζήτησης Ένα e-shop

    θα πρέπει να μπορεί να διαβαστεί και να ευρετηριαστεί από τις σημαντικότερες μηχανές αναζήτησης, δηλαδή για παράδειγμα… το Google. Αν δεν το πετύχει αυτό, τότε θα χάνεται ένα σημαντικό κανάλι πωλήσεων που θα λειτουργούσε δωρεάν για την επιχείρηση. Φιλικό σημαίνει πολλές μικρές λεπτομέρειες που θα πρέπει να προσεχθούν, τα πιο σημαντικά όμως σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν είναι: ► Φιλικά URLs! Η δομη των URL, δηλαδη των διευθύνσεων, τόσο για τις σελίδες των προϊόντων, όσο και για τις σελίδες των κατηγοριών. Τα URL θα πρεπει να είναι της μορφής myeshop.gr/katigoria-proiontos/marka/onoma-proiontos και myeshop.gr/katigoria-proiontos/ ypokatigoria-proiontos αλλά όχι myeshop.gr/index.php?id=XXX. ► Τα URL θα πρεπει να παράγονται από τους τίτλους των προϊόντων και των κατηγοριών, αφού όμως πρώτα αντικατασταθούν οι ελληνικοί χαρακτήρες από τους αντίστοιχους λατινικούς. Και οι δυο αυτές λειτουργίες φυσικά θα πρέπει να γίνονται αυτόματα.
  20. 8 Επιτυχημένο e-shop ► Αντίστοιχα, θα πρεπει να βεβαιωθείτε ότι

    για κάθε σελίδα του e-shop, καθώς και κυρίως για την αρχική σελίδα, παράγεται αυτόματα ή χειροκίνητα το σωστό title tag και meta description, τα οποία καθορίζουν τι θα εμφανιστεί στο tab του browser, αλλά και στα αποτελέσματα του Google. Όσον αφορά τα meta keywords, εδώ και αρκετά χρόνια αγνοούνται από την Google, οπότε μην ασχολείστε ιδιαίτερα. ► Η HTML με την οποία θα παράγεται κάθε σελίδα θα πρεπει να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα heading tags (h1, h2, h3 κτλ.) αλλά και τα νέα πρότυπα της HTML5 για τους τίτλους και τους υπότιτλους των προϊόντων καθώς και των υπολοίπων σελίδων. ► Θα πρέπει να προβλεφθούν οι μηχανισμοί που θα αποτρέπουν τη δημιουργία διπλου περιεχομένου, κυρίως στήνοντας αυτοματοποιημένα redirects προς τις σωστές σελίδες. Π.χ. το e-shop θα πρέπει να ανοίγει και με το www και χωρίς το www στη διεύθυνση, αλλά θα πρέπει να κάνει redirect πάντα σε μία από τις 2 εκδοχές ώστε η κίνηση να καταγράφεται σε μια από τις δύο.