Upgrade to Pro — share decks privately, control downloads, hide ads and more …

Μια γιορτή λήξης, η δική μας (10 δραστηριότητες)

Μια γιορτή λήξης, η δική μας (10 δραστηριότητες)

10 δραστηριότητες για την τελική γιορτή και τον αποχαιρετισμό της Στ Δημοτικού. Βασίζονται σε ψηφιακά εργαλεία και μπορούν να λάβουν χώρα τόσο εξ αποστάσεως όσο και δια ζώσης.

Η παρούσα παρουσίαση αποτελεί δημιουργία της Σπυροπούλου Δήμητρας και προστατεύεται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

@Σπυροπούλου Δήμητρα - 2020

DimitraSpy

May 29, 2020
Tweet

Other Decks in Education

Transcript

  1. 10 δημιουργικές δραστηριότητες για μια ψηφιακή (και όχι μόνο) λήξη

    της σχολικής χρονιάς Σπυροπούλου Δήμητρα Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71) Το παρόν αρχείο προστατεύεται με άδεια Creative Commons BY-NC-ND 4.0 Διεθνές.
  2. Η ταινία μας Μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας ταινία/βίντεο

    με στιγμές που ζήσατε όλη την χρονιά. Σ’ αυτό δύναται να συνδράμουν και οι μαθητές στέλνοντας ή ανεβάζοντας τις δικές τους εικόνες ή βίντεο, εκείνα που τους ενθουσίασαν και θα θυμούνται για πάντα. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η χρήση των google forms. Στέλνοντας μια φόρμα στους μαθητές ανεβάζουν τα αρχεία που επιθυμούν. Αυτά αποθηκεύονται σε φάκελο στο google drive σας και τα έχετε όλα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο. Για να δημιουργήσετε την δική σας φόρμα, αναζητήστε την λέξη «Φόρμες google» στο ίντερνετ και δημιουργήστε την δική σας προσωπική φόρμα. Αναφορικά με το πως να δώσετε την επιλογή ανεβάσματος αρχείου στους μαθητές σας, δείτε την επόμενη εικόνα. _________________________________________________________ Προϋπόθεση: Λογαριασμός Google από εσάς και τους μαθητές (αν θέλετε να ανεβάσουν αρχεία).
  3. Ας τελειώσουμε την μέρα με μια γιορτή για ‘σένα Η

    ιδέα είναι ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών σας, τόσες μέρες πριν να ξεκινήσετε τους εορτασμούς. Κάθε μέρα θα γιορτάζετε κι έναν μαθητή της τάξης προσφέροντας τους ευχές και λόγια αγάπης. Για να συμβεί αυτό μπορείτε να δημιουργήσετε έναν μαυροπίνακα Jamboard για κάθε μαθητή, έναν για κάθε μέρα πριν την λήξη της χρονιάς. Αφού γράψετε το όνομα του μαθητή στο κέντρο, διαμοιραστείτε τον με όλους τους μαθητές. Όλοι μπορούν να γράφουν κείμενα και σχόλια για τον «εορταζόμενο» μαθητή. Ο μαθητής μπορεί με τον ίδιο σύνδεμο να διαβάσει ή να απαντήσει σε κάθε μήνυμα. Για να μείνει η δράση αυτή στον «εορταζόμενο» μαθητή, αποθηκεύετε τον μαυροπίνακα σαν εικόνα. Δείτε τα βήματα στις επόμενες εικόνες. _________________________________________________________ Προϋπόθεση: Λογαριασμός Google από εσάς Ιστοσελίδα:https://jamboard.google.com/
  4. Όσκαρ μαθητών Ο εκπαιδευτικός δημιουργεί βραβεία για κάθε μαθητή εστιάζοντας

    στο θετικό του στοιχείο. Βάζοντας την ανάλογη μουσική παραδίδει ψηφιακά το κάθε βραβείο στον καθένα (διαμοιρασμός οθόνης και τραγούδια στο youtube). Μπορεί να γίνει συζήτηση πάνω σε αυτό το βραβείο ή ευχαριστίες απ’ τον μαθητή π.χ. «Ευχαριστώ τους γονείς μου κλπ». Η ιδέα είναι να μοιάζει με τα βραβεία Oskar. Προϋπόθεση: Πρόγραμμα δημιουργίας βραβείων π.χ. Power Point Ενδεικτική μουσική: https://www.youtube.com/watch?v=2ViZqQkddCc
  5. Μαθητοσκοπήσεις Είναι μια ψηφιακή δημοσκόπηση. Μελετά τις απαντήσεις των απαντήσεων

    των μαθητών σε ερωτήσεις που αφορούν στο πως κύλησε η σχολική χρονιά. Μπορεί να γίνει ζωντανά μέσω σύγχρονης εκπαίδευσης (π.χ. webex). Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα τέτοιο quiz στο Kahoot με την επιλογή «poll». Στο webex ή σε ένα προτζέκτορα στην τάξη διαμοιράζεστε την οθόνη σας. Οι μαθητές απ’ την προσωπική τους συσκευή απαντούν και βλέπουν τα αποτελέσματα ζωντανά. _______________________________________ Προϋπόθεση: Λογαριασμός στο Kahoot (ΔΩΡΕΑΝ) – ταυτόχρονη απάντηση έως και 10 ατόμων ταυτόχρονα. Ενδεικτικό poll στο Kahoot: https://create.kahoot.it/share/8d28b970-fbee-4d57-9b30-2c4fda655c8b
  6. Το βιβλίο της χρονιάς Ο εκπαιδευτικός δημιουργεί google slides με

    ερωτήσεις ή δράσεις για τους μαθητές. Είναι σημαντικό να υπάρχουν διαφορετικές διαφάνειες για κάθε μαθητή με το όνομά του γραμμένο επάνω. Έτσι, υπάρχει ένα κοινό αρχείο, όλοι μπορούν να δουν τις απαντήσεις όλων και ο καθένας έχει το δικό σου σημείο για να γράψει. Αυτό το αρχείο διαμοιράζεται ο εκπαιδευτικός μαζί τους και τους ζητά να το συμπληρώσουν. Δημιουργείται έτσι το δικό τους ψηφιακό αρχείο με τις απαντήσεις τους. Προσέξτε κατά τον διαμοιρασμό να δώσετε την δυνατότητα επεξεργασίας (edit) στους μαθητές σας. ___________________________________________ Προϋπόθεση: Λογαριασμός στην Google (ΔΩΡΕΑΝ)
  7. Θεματικές μέρες Οι μαθητές κάθε μέρα ντύνονται με βάση ένα

    συγκεκριμένο θέμα και παρουσιάζουν την ενδυμασία τους online μέσω webex. Μπορεί να γίνει τις τελευταίες μέρες πριν την λήξη της σχολικής χρονιάς για να χαρίσει γέλια και χαρά σε όλους. Μάλιστα, μπορεί ο μαθητής να γράψει κι ένα κείμενο όπου θα περιγράφει από που εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο ντύσιμο. Προτείνεται να ντυθείτε κι εσείς με βάση το θέμα για να είναι πιο μεγάλη η διασκέδαση. Σ΄ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μπορείτε να δημιουργήστε και κάρτες με τα θέματα της κάθε μέρας και να της δείχνετε ψηφιακά (ή δια ζώσης) στους μαθητές παρουσιάζοντας έτσι το νέο, καθημερινό θέμα.
  8. Graffiti συναισθημάτων Σε έναν κοινό μαυροπίνακα π.χ. Jamboard, οι μαθητές

    ζωγραφίζουν το δικό τους συναίσθημα με μορφή graffiti. Μπορεί να είναι το πως νιώθουν που αλλάζουν βαθμίδα ή τάξη, που αποχαιρετούν τον εκπαιδευτικό τους κ.λ.π. Για βήματα σχετικά με την δημιουργία και τον διαμοιρασμό πινάκων στο Jamboard δείτε την δραστηριότητα «Ας τελειώσουμε την μέρα με μια γιορτή για ‘σένα». __________________________________________ Προϋπόθεση: Λογαριασμός στην Google (ΔΩΡΕΑΝ)
  9. Αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι Η αντίστροφη μέτρηση για το

    καλοκαίρι περιλαμβάνει δράσεις που θα στέλνει ο εκπαιδευτικός σε κάθε μαθητή. Μπορεί να γίνει online με χρήση google slides ή επεξεργάσιμων pdf αρχείων, όπου θα σταλούν στους μαθητές και θα συμπληρώσει ο καθένας τις δικές του απαντήσεις. Κάποιες ιδέες είναι: 1. Το «Δημιουργώ το δικό μου παγωτό και το παρουσιάζω». 2. Ένας οδηγός επιβίωσης γεμάτος συμβουλές για τα παιδιά της Ε τάξης που του χρόνου θα βρίσκονται στην έκτη. __________________________________________ Προϋπόθεση: Λογαριασμός στην Google, αν γίνει σε google slides (ΔΩΡΕΑΝ)
  10. Η δική μας γραμμή του χρόνου Ο εκπαιδευτικός δημιουργεί σε

    αρχείο powerpoint/word κ.λ.π. μια γραμμή του χρόνου (μπορεί να γίνει και σε learningapps.org που έχει αντίστοιχη εφαρμογή). Οι μαθητές καλούνται να βάλουν διάφορες εικόνες με δράσεις της χρονιάς στο σωστό σημείο της γραμμής ανάλογα με το ποια έγινε πρώτη, δεύτερη κ.ο.κ. Πόσα σωστά θα βρει ο καθένας; Ποιος θυμάται καλύτερα πότε ζήσατε όλες αυτές τις όμορφες στιγμές; Για δημιουργία στο learningapps (Δημιουργία δωρεάν λογαριασμού) - Ιστοσελίδα: - Παράδειγμα γραμμής χρόνου
  11. Η δική μας γραμμή του χρόνου Ο εκπαιδευτικός δημιουργεί σε

    αρχείο powerpoint/word κ.λ.π. μια γραμμή του χρόνου (μπορεί να γίνει και σε learningapps.org που έχει αντίστοιχη εφαρμογή). Οι μαθητές καλούνται να βάλουν διάφορες εικόνες με δράσεις της χρονιάς στο σωστό σημείο της γραμμής ανάλογα με το ποια έγινε πρώτη, δεύτερη κ.ο.κ. Πόσα σωστά θα βρει ο καθένας; Ποιος θυμάται καλύτερα πότε ζήσατε όλες αυτές τις όμορφες στιγμές; Για δημιουργία στο learningapps (Δημιουργία δωρεάν λογαριασμού) - Ιστοσελίδα: - Παράδειγμα γραμμής χρόνου: https://learningapps.org/display?v=p63t3n21j20
  12. Ας μοιραστούμε 1….  Στιγμή που αγαπήσαμε  Στιγμή που

    δακρύσαμε  Στιγμή που χαμογελάσαμε  Στιγμή που μας έλειψε κάτι  Στιγμή που νιώσαμε ομάδα  Στιγμή που θα θέλαμε να ζήσουμε ξανά  Στιγμή που θα θυμόμαστε για πάντα  Μέρος στην τάξη που το λατρεύουμε  Αντικείμενο στην τάξη που θα μας λείψει  Πρόσωπο που θα μας λείψει κ.λ.π. Οι μαθητές γράφουν σε ένα χαρτί αυτό που τους ζητείται και αν νιώθουν άνετα το μοιράζονται με τους συμμαθητές ή τον εκπαιδευτικό τους. Μπορεί να τους δοθεί ένα αρχείο σε ηλεκτρονική ή εκτυπώσιμη μορφή με όσα καλούνται να συμπληρώσουν, ώστε να τους μείνει στο αρχείο τους.
  13. Οι στιγμές είναι σαν την ενέργεια. Δεν τελειώνουν, δεν χάνονται.

    Αλλάζουν μορφή και τρυπώνουν σε κάθε γωνιά της καρδιάς μας. - Σπυροπούλου Δήμητρα -