Upgrade to Pro — share decks privately, control downloads, hide ads and more …

PROJECTE: CANVI CLIMÀTIC 5È- AIGUA DEL MÓN

PROJECTE: CANVI CLIMÀTIC 5È- AIGUA DEL MÓN

MERITXELL GUTIERREZ JUST

December 06, 2022
Tweet

Other Decks in Education

Transcript

  1. RESULTATS I CONCLUSIONS DEL NOSTRE ESTUDI: PREGUNTA QUE HEM FET

    RESULTATS CONCLUSIONS PROPOSTA DE MILLORA Per no malgastar aigua, et dutxes en comptes de banyar-te? La majoria de gent, un 95%, es dutxa, i això és molt bo perquè vol dir que quan es dutxem estalviem molta més aigua que la banyera. A més les dutxes haurien de ser curtes procurar l’estalvi. Ens hauríem de dutxar en comptes de banyar, perquè si no malgastem més aigua. Però sempre tenint en compte que si ens dutxem no hem de deixar l'aigua caure. Obrir l'aixeta quan sigui necessari. No cal fer dutxes llargues, ja que ens dutxem gairebé cada dia! Fas servir rentavaixelles en comptes de fregar els plats a mà? El 71, 7% de les persones si utilitzen el rentavaixella, el 19, 8% no l'utilitza i el 5% a vegades l'utilitza. Hi ha molta gent que fa servir el rentavaixella, però potser hi ha gent que no en té a casa. És millor utilitzar rentavaixella perquè utilitzem menys aigua. Aquest electrodomèstic fa servir vapor d'aigua i escalfor per netejar més intensament, per això utilitza menys aigua que en un rentatge normal. Si no tenim rentavaixelles, podem rentar els plats amb l'aixeta, però tancar-la quan estiguem rentant. Només obrirem per esbandir.
  2. Quan vas a orinar, tires de la cadena o si

    hi ha un altre persona que té necessitats t’esperes a tirar de la cadena? Un 56, 2% de les persones s’esperen a tirar la cadena quan realitzen les seves necessitats. Un 20% no fa aquesta mesura. I un 23,8% de la gent ho fa a vegades. És una mesura que encara la podem millorar. Així estalviarem molta més aigua! Per no gastar tanta aigua quan orinarem si hi ha un altra persona que també ha de fer les seves necessitats, podem esperar que l'altra persona orini i tiri de la cadena. Aquesta mesura és recomanable fer-la amb gent de confiança, amb la família, perquè sigui tot més higiènic. Quan vas a veure aigua omples el got fins a dalt encara que no te’l beguis tot? Hi ha força gent que és conscient d’aquesta mesura. Un 79% de les persones s’omplen el got només amb l’aigua que necessiten. Però encara un 12,3% que ho fa a vegades i un 8,5% que no ho fa. Aquestes persones encara ho podem millorar. Quan beus aigua ficar-te la quantitat que creus que et beuràs. Omplir el got amb poquetes quantitats, i si en volem més afegir les vegades que vulguem. Així evitem que malgasta aigua. En el cas de sobrar aigua podem utilitzar-la per regar les plantes o rentar-nos les dents. Tens cadena de dos dipòsits? Un 73,6% ja té vàters amb cadena de dos dipòsits. Però encara hi ha molta gent, un 25,5% que encara no utilitza aquesta mesura. Quan fem pipí hem de tirar la cadena del botó petit que són tres litres de capacitat. I si fem caca, premem elbotó gran perquè són 6 litres de quantitat o si és suficient també el botó de 3 litres. En el cas de no tenir cadena de dos dipòsits podem fer
  3. servir altres mesures com esperar a la següent persona, o

    reutilitzar aigua d'altres llocs per tirar la cadena. Tens airejadors a les aixetes? El 61,8% no té airejadors a casa. El 37,7% sí que en té. Només el 2% a vegades tenen airejadors. Hi ha molta gent que no té airejadors i n’haurien de tenir. Necessitem airejadors a les aixetes, perquè surt l’aigua amb més pressió i l’aigua surt amb aire, d’aquesta manera estalviem aigua. Si algú no té airejadors, pot obrir poquet l'aixeta. Deixes l’aixeta oberta quan et rentes les mans, o les dents? El 80% de persones no deixa l’aixeta oberta. Un 14,3 % de persones deixa l’aixeta oberta a vegades. I només el 6% de les persones deixa l’aixeta oberta. Creiem que les persones que ho fan a vegades o les que es deixen l’aixeta oberta poden millorar. Hem d’obrir l'aixeta just quan ho necessitem, així estalviem aigua. Aprofites l’aigua abans que et surti l’aigua calenta? El 58,5% de les persones no aprofiten l’aigua abans que surti l’aigua calenta. El 21,7% aprofita l’aigua a vegades. I només el 19,8% aprofita l’aigua. Creiem que encara hem de millorar molt perquè la majoria de gent no aprofita l’aigua. Podem guardar l’aigua en un pot abans que surti calenta, per reutilitzar-la per regar, pels animals, per cuinar, o tirar la cadena del vàter.
  4. Regues les plantes a les hores de sol? Hi ha

    un 62% de gent que rega les plantes quan no hi ha sol. Però encara queda un 37% de persones que reguen a les estones quan hi ha més sol, i això gasta més aigua. Hem de regar les plantes al matí i la nit, perquè si ho fem quan hi ha sol, l'aigua s'evapora i no l'aprofitem. També podem utilitzar sistemes de regadiu de gota a gota que mantenen la terra humida i no s'utilitza tanta aigua. Utilitzes molta aigua quan fregues el terra? El 86,6% de les persones no utilitzen molta aigua per fregar el terra. La gent ho fa molt bé. Però encara hi ha un 13,4% que no cal que utilitzi tanta aigua. Podem intentar no omplir el cubell fins a dalt per rentar el terra. Hi ha motxos que utilitzen la humitat, i no cal submergir-los en aigua. ALTRES MESURES D’ESTALVI D’AIGUA I NO CONTAMINACIÓ: - Aprofitar l'aigua que ens sobra quan bullim verdures o aliments per regar les plantes. Els nutrients del líquid dels aliments farà créixer les plantes més ràpides (adobs naturals). - No tirar tovalloletes, compreses, tampons pel lavabo. - Mirar la meteorologia per tenir en compte el nostre regadiu de plantes. - Si marxem a la muntanya o a la natura, utilitzar sabons o productes que protegeixen les aigües. Hi ha productes vegans o de base d'oli vegetal que contaminen. A més a més, acostumen a ser sabons no testats amb animals:" Cruetly free".