Upgrade to Pro — share decks privately, control downloads, hide ads and more …

De Open Onderwijsinstelling - Voorop lopen in e...

Eveoh
July 22, 2012

De Open Onderwijsinstelling - Voorop lopen in een snel veranderende online wereld

Wat gebeurt er als onderwijsinstellingen hun data beschikbaar maken voor derden? Hoe worden studenten hier beter van? En de instelling zelf?

In dit talkbook gaan we in op het open maken van data met behulp van een API en de kansen en risico’s hierbij. Ook geven we handige tips voor een vliegende start.

Eveoh

July 22, 2012
Tweet

More Decks by Eveoh

Other Decks in Technology

Transcript

  1. Terwijl in de jaren 90 de personal computer populairder en

    populairder werd, ging het steeds slechter met de eens zo geliefde blokjes van LEGO. Door middel van programmeerbare onderdelen, zoals motoren en sensoren, probeerde LEGO wat van de oude populariteit terug te winnen. Binnen een week werd de hardware van de LEGO controller volledig gehackt en verschenen er tools online om de controller voor allerlei zaken in te zetten. Onbedoeld was het ineens mogelijk om vanuit willekeurige software met de LEGO controller te praten. LEGO had hier een stokje voor kunnen steken, maar liet de community haar gang gaan. Niet alleen kinderen speelden nog met de LEGO controller, ook studenten en hobbyisten gingen er mee aan de haal. Een fantastische boost voor het merk LEGO en hun producten. LEGO Mindstorms veranderde onbedoeld van een gesloten product naar een open product, wat erg goed uitpakte voor de populariteit van het merk. Ons product MyTimetable is beschikbaar voor meer dan 125.000 studenten in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. MyTimetable geeft niet alleen roosters weer, maar openbaart ook alle rooster- en gebruikersgegevens voor derden. Hierdoor kunnen zij applicaties ontwikkelen met deze gegevens. Onder andere bij de Hogeschool West- Vlaanderen hebben studenten hierdoor een succesvolle mobiele applicatie kunnen ontwikkelen. Wat gebeurt er als onderwijsinstellingen hun data beschikbaar maken voor derden? Hoe worden studenten hier beter van? En de instelling zelf? In dit boekje gaan we in op het open maken van data en de kansen en risico’s hierbij. Ook geven we handige tips voor een vliegende start. Voorwoord
  2. De ontwikkelingen op het web volgen elkaar in razend tempo

    op. Social, mobile, cloud en apps zijn binnen enkele jaren onderdeel geworden van het leven van veel studenten. Als onderwijsinstelling kan en wil je deze ontwikkelingen niet negeren! Want wie wil er nu geen apps hebben? Apps voor op smartphones...of voor tablets. Of zelfs al voor smart tv’s? En wat moet je met de cloud? Studenten werven via Facebook? Of toch via Twitter? Hyves, bestaat dat nog? De markt verandert snel, vaak te snel om bij te houden. Je wilt echter wel voorop lopen als instelling; je studenten bedienen op een manier die bij hen past. Apps die bij je studenten passen en die hen ondersteunen in hun bezigheden. Veel onderwijsinstelling laten apps, toepassingen of diensten ontwikkelen voor studenten, vaak bedacht door marketing- of ICT afdelingen. Maar ken je je gebruikers echt zo goed als je denkt? Weet je precies wat ze willen? En kan je dat aanbieden? Apps!
  3. CourseSync Zou het niet handig zijn om sheets, handouts en

    ander les- materiaal op je tablet beschikbaar te hebben? Bijvoorbeeld bij het voorbereiden van een college, of om achteraf nog eens door te bladeren? CourseSync is een online applicatie die het lesmateriaal van de vakken die je volgt automatisch beschikbaar maakt op je tablet. Al het relevante studiemateriaal altijd binnen handbereik! SmartColleges Televisies met netwerkaansluitingen worden steeds meer gemeengoed. En ja, ook voor deze tv’s worden apps gemaakt. Zou het niet makkelijk zijn om opgenomen college’s te bekijken vanuit je luie stoel met behulp van de SmartColleges app? Kan je met behulp van CourseSync meteen met de sheets meelezen vanaf je tablet! Studentenportal Een portal die bestaat uit allemaal kleine applicaties: widgets. Je kunt je eigen portal samenstellen door de widgets die jij interessant vindt te selecteren. Bijvoorbeeld een widget met je persoonlijke rooster! GradePing Mobiele applicatie die maar één ding doet: een notificatie geven als er een nieuw examenresultaat is gepubliceerd. Eén keer inloggen en vervolgens je telefoon weer in je zak stoppen. Kan het nog makkelijker?
  4. Wat zijn nu voorbeelden van nuttige toepassingen voor studenten? We

    bedachten er vier in tien minuten. Vier eenvoudige apps, maar ze bestaan nog niet. Waarom eigenlijk niet? De ontwikkeling en het onderhoud van apps kost veel geld, tijd en moeite. En dan bedien je vaak nog maar een beperkte groep van je studenten. Of sluit het eindresultaat niet aan bij de wensen van de studenten. Zou het niet mooi zijn als slimme apps wel zouden bestaan, maar dat je ze als instelling niet hoeft te bedenken of te (laten) maken? Dat je niet veel geld en mankracht hoeft te spenderen aan apps die wellicht niemand gebruikt? Maar dat je studenten toch tevreden zijn? Geef nou toe, de beste ideeën worden bedacht door anderen. Geef ze de mogelijk om deze ideeën ook uit te werken! Tien minuten! Vier ideeën! Voorbeeld: Calendar42 “Standaard agenda’s zijn vaak gekoppeld aan email, alleen is email langzaam aan het verdwijnen... Wat wordt de agenda van deze nieuwe generatie? Calendar42 is een eenvoudig te gebruiken webapplicatie, die je persoonlijke planning actueel bijhoudt. Wij verbinden verschillende informatie bronnen om een persoonlijke en dynamische agenda te creëren. Huidige diensten van Calendar42 zijn realtime abonnementen op externe informatie bronnen, persoonlijke aanbevelingen, reisinformatie en het delen van activiteiten.” Calendar42 maakt bij de Technische Universiteit Delft gebruik van roostergegevens van studenten als een van hun databronnen. http://www.calendar42.com/
  5. Publieke data §  Academische jaarkalendar §  Evenementen §  Algemeen nieuws

    §  Informatie over gebouwen en zalen §  Beschikbaarheid van PC’s §  Plattegrond van de campus §  Studiegids §  Library catalogus §  Telefoongids §  Opnames van colleges §  Publicaties Een paar voorbeelden… Persoonlijke data §  Persoonlijk rooster §  Cijfers §  Inschrijfgegevens §  Vakinschrijvingen
  6. Kansen §  Slim gebruiken maken van ideeën, kennis en innovaties

    vanuit de markt. §  Verbeter de dienstverlening naar de student. §  Voorop lopen met nieuwe technologieën. §  Kortere time-to-market. §  Kostenbesparing op ICT. §  Minder afhankelijkheden van vaste leveranciers. §  Focus op core business als onderwijsinstelling. §  Focus op data, in plaats van apps en diensten. §  Eigen organisatie kan eenvoudiger gebruik maken van de data. §  Standaardisatie van je dataformaten maakt applicaties inzetbaar bij meerdere instellingen. Maak je data openbaar! Risico’s §  Persoonlijke data moet persoonlijk blijven. §  Misbruik van gegevens beschadigt het vertrouwen en je merknaam. §  Infrastructuur ontwikkelen en onderhouden kost geld §  Kernapplicaties moeten beschikbaar zijn en blijven. §  Misbruik van je huisstijl door apps. Om slimme ideeën uit te werken tot apps is data nodig. Data die vaak al bestaat, maar is verstopt in ICT systemen, onbereikbaar voor externe ontwikkelaar. Hiernaast staan een paar voorbeelden van data die een onderwijsinstelling bezit, maar die meestal niet erg toegankelijk is. Wat zijn precies de kansen en risico’s van het openbaren van deze data?
  7. Data openbaar maken op een goede en veilige manier kan

    een enorme klus zijn. Niemand zit te wachten op een enorm ICT project dat twee keer over budget gaat, twee keer zoveel tijd kost, en maar de helft van het gevraagde levert. Ons idee: small, simple, fast! Oftewel, begin met een kleine maar solide basis en lever snel resultaat. Zodra gebruikers enthousiast worden is het tijd om de vruchten te plukken. Zorg voor publiciteit en beloon goede initiatieven. Maar denk ook na over regels, bijvoorbeeld over het gebruik van je data. Hoe te beginnen? En dan verder? §  Start small, simple, fast! §  Onderzoek de risico’s en zoek een oplossing. §  Identificeer je kernapplicaties. §  Start met het open maken van reeds publieke gegevens. Focus op data waar veel vraag naar is! §  Werk iteratief! Data openbaar maken kan stukje bij beetje. §  Betrek geïnteresseerden reeds in een vroeg stadium. §  Maak mensen enthousiast! §  Zoek een strategische partner voor advies en ontwikkeling. §  Maak meer en meer gegevens openbaar. §  Denk na over regels voor apps om misbruik van data te voorkomen. §  Zoek de publiciteit: communiceer met je gebruikers en activeer ze. §  Beloon mooie initiatieven met publiciteit! §  Organiseer een ‘hackathon’, waarbij het beste idee een prijs wint.
  8. Persoonlijke data van studenten openbaar maken vereist uiteraard veel zorgvuldigheid.

    Niet iedereen mag zomaar cijfers of inschrijfgegevens inzien. Gegevens die persoonlijk zijn, zijn van de student zelf. Hij of zij bepaalt of zijn gegevens in mogen worden gezien, en wie dat dan mag. Een veel gebruikte methode in apps legt deze verantwoor- delijkheid bij de gebruiker. Zodra een app persoonlijke gegevens wil hebben, moet de gebruiker hier expliciet toestemming voor geven. Zodra de gebruiker toestemming geeft, kan de app bij de gegevens van de desbetreffende gebruiker. Uiteraard kan de gebruiker op elk moment zijn eerdere toestemming intrekken. Voor optimale bescherming gebeurt dit bij de gegevensbron zelf, niet in de app. Zo is de gebruiker altijd in control over zijn persoonlijke gegevens. Een voorbeeld Een student wil handig gebruik maken van een studentenportal, en wil daarom zijn rooster uit MyTimetable weergeven op deze portal. In dit scenario is de portal de gebruiker van de roostergegevens, terwijl MyTimetable de bron is. De student klikt op ‘Koppel aan MyTimetable’ en wordt naar MyTimetable doorgestuurd. Hierna moet hij eventueel inloggen bij zijn onderwijsinstelling. Op deze manier heeft de portal geen gebruikersnaam en wachtwoord van de student nodig om bij zijn gegevens te kunnen. Wel zo veilig! MyTimetable vraagt aan de student expliciet toestemming om zijn persoonlijke rooster beschikbaar te maken aan de studentenportal. Als de student instemt mag het roosterwidget bij zijn roostergegevens. De gegeven toestemming weer intrekken doet de student in MyTimetable. Doordat MyTimetable het bronsysteem is, weet de student zeker dat de widget niet meer bij zijn rooster- gegevens kan. Privacy
  9. §  Maak je data openbaar in de vorm van een

    eenduidige, stabiele, veilige en applicatieonafhankelijke API. §  Kijk af! Leer van de voorbeelden hiernaast. §  Bouw je API om je gebruikers, niet andersom! §  Een API is voor de buitenwereld één geheel, presenteer het ook op deze manier. §  Geef je gebruikers ruim voldoende documentatie en voorbeeldcode. §  Gebruik moderne webstandaarden, ga niet het wiel opnieuw uitvinden. OAuth, REST en JSON zijn de basis. §  Gebruik bestaande frameworks voor je software. §  Denk na over statistieken, rate limiting, blokkeren van apps, etc. §  Gebruik gestandaardiseerde dataformaten. §  Werk mee aan standaardisatie om uitwisselbaarheid van apps te stimuleren. §  Bouw een ‘perfecte’ API als referentie voor andere ontwikkelaars. Voorbeelden van API’s §  Facebook (http://developers.facebook.com) §  Twitter (https://dev.twitter.com/docs/api) §  University of Waterloo (http://api.uwaterloo.ca/) §  MyTimetable (http://demo.eveoh.nl/api/v0?_wadl) §  Hogeschool Zeeland §  Avans Hogeschool (http://publicapi.avans.nl/) §  Clever (https://getclever.com/) Tips voor een succesvolle API
  10. Toen wij ruim twee jaar geleden met Eveoh begonnen hadden

    we een duidelijk doel voor ogen: informatie- voorziening naar studenten en medewerkers op onderwijs- instellingen verbeteren door gebruik te maken van alle mogelijkheden die de hedendaagse technologie biedt. De verdere ontwikkeling van MyTimetable bij onze klanten heeft ons de kans gegeven om veel ervaring op te doen met verschillende backends en technologieën. Ook krijgen we een uniek kijkje in de keuken bij de verschillende ICT organisaties binnen onderwijsinstellingen. MyTimetable is een open product dat wordt ontwikkeld voor meerdere klanten. Het doel daarbij is dat iedereen van de nieuwste ontwikkelingen kan meeprofiteren. API’s passen perfect in deze visie. Of het nu gaat om het open maken van gesloten applicaties, het ontwikkelen van innovatieve apps op basis van een API, of het standaardiseren van dataformaten…samen kunnen we naar een meer open wereld! Een paar voorbeelden §  Advies over de inzet van API’s. §  Ontwerp en implementatie van API’s. §  Ontwikkeling van een generiek framework om API’s te ontsluiten, inzetbaar bij meerdere klanten. §  Bouw van portal gadgets op basis van data. §  Ontwikkeling van innovatieve applicaties met de beschikbare data. §  Training over OAuth en API’s. §  Meedenken met open standaarden. Wat kunnen wij bieden?