Upgrade to Pro — share decks privately, control downloads, hide ads and more …

Chisinau - capitala Republicii Moldova, centrul ei politic, administrativ, științific, cultural și industrial.

Chisinau - capitala Republicii Moldova, centrul ei politic, administrativ, științific, cultural și industrial.

Chisinau - capitala Republicii Moldova, centrul ei politic, administrativ, științific, cultural și industrial.

Law Library

July 17, 2019
Tweet

More Decks by Law Library

Other Decks in Education

Transcript

  1. Chisinaul de astazi - capitala Republicii Moldova, centrul ei politic,

    administrativ, stiintific, cultural si industrial.
  2. Arcul de Triumf (1840) Porţile sfinte sau Arcul de Triumf

    – construcţia în jurul căreia parcă s-ar axa întreg Chişinăul - au fost construite în 1840 şi au o istorie destul de interesantă. În 1836, când a fost dată în folosinţă Catedrala, unul din clopotele care nu a încăput în clopotniţă (6,5 metri), a fost amplasat în Arcul de Triumf, proiectând-se un edificiu nu prea mare care ar fi amintit de simbolul construit la Paris. Cu timpul, aici a fost instalat un ceas, orologiu important pentru Chişinău.
  3. Primăria (1902) Construită în 1902 în stil neoclasic, cu elemente

    gotice după proiectul lui M. Elade cu participarea directă a lui Alexandru Bernardazzi (arhitect al oraşului în anii 1850-1878). În 1941, clădirea a fost aruncată în aer de către sovietici. Primul cinematograf din Chişinău şi prima proiectare a unei pelicule cinematografice s-a făcut tot în incinta primăriei (1902).
  4. Catedrala Naşterea Domnului (1830) Catedrala nouă a Chişinăului a fost

    zămislită în momentul în care oraşul a devenit, la 1812, centru gubernial. Mitropolitul de atunci, românul Gavriil Bănulescu- Bodoni, a ştiut să demonstreze că o biserică la marginea imperiului este nu numai un loc de închinăciune, ci şi un stâlp al creştinătăţii.
  5. Gara feroviara (1948) Comunicarea pe calea ferata pe sectorul Tiraspol

    - Chisinau, care a pus inceputul existentei cailor ferate in Moldova, a fost deschisa in luna august anul 1871. Prima cladire a garii ferate a fost distrusa in timpul razboiului al II-ea mondial. Cladirea prezenta a garii este construita in anul 1948 dupa proiectul arhitectului L. Ciuprin, fiind consultat de catre A. Sciusev.
  6. Aeroportul (1974) Aeroportul nou "Chisinau" este construit si functioneaza din

    anul 1974. Este situat la 13 kilometri de la oras si la doi kilometri de la gara feroviara din Revaca. Aeroportul este utilat cu tot echipamentul necesar pentru a primi avioanele din strainatate. Suprafata totala a aerogarii constituie 7279 metri patrati. In afara de cladirea principala exista o sala separata pentru delegatii oficiale. In anul 1996 este pus in functiune VIP - sala pentru persoane sus puse.
  7. Academia de stiinte La inceputul anilor 50, cind arhitectilor sovietici

    le era interzis sa atraga atentia la infrumusetarea fatadelor cladirilor, in partea de sud a viitoarei pieti (Eliberarii) dupa proiectul lui V. Mednec si A. Vedenkin se construieste cladirea blocului principal al administratiei Academiei de Stiinta. Strictetea sistemului de stil se combina cu elementele de arhitectura nationala. O caracteristica comuna pentru toate cladirile ridicate in acei ani este utilizarea in zidire a pietrei lacustre locale albe, ce reda orasului un colorit deschis deosebit.
  8. Portile de sud ale orasului Prin aceste porti pe bulevardul

    Dacia ajungeti in Chisinau de la aeroport. Aceasta idee de creare a portilor ii apartine arhitectului Iu. Tumanean. Arhitect - Scvortova Iulia Borisovna. Fie ca zimbetele fericite ale acestor doi tineri insuratei sa fie simbol orasului nostru insorit care Va spune bun venit si Va daruie senzatii nemaipomenite.
  9. Sala cu orga Pe partea impara a bulevardului Stefan cel

    Mare la colt cu str. Vlaicu Pircalab se afla una din cele mai frumoase si neatinse de razboi cladiri ai Chisinaului, construita la inceputul anilor 20 de catre inginerul M. Cereculi - Cus pentru banca oraseneasca. Cladirea este construita in forma monumentala in stilul clasicismului cu careva elemente de romantism.
  10. Parcurile Chisinaului Parcul Stefan cel Mare Parcul orasenesc Stefan cel

    Mare, loc placut de odihna, plimbari, intilniri, masiv verde in centrul orasului, cu care se mindresc chisinauenii.
  11. Parcul Valea Morilor Este situat in partea de sud- vest

    a orasului. Suprafata este de circa 114 hectare. Fondat in 1951. Proiectul parcului a fost elaborat de catre colectivul de autori sub conducerea arhitectului R. Curt. Parcul este situat pe un teren de o suprafata cu un relief interesant si neobisnuit. Are 4 intrari.
  12. Parcul "Dendrariu" Reprezintă suprafeţe terestre şi acvatice în limitele cărora

    sînt create în mod artificial colecţii de arbori şi arbuşti şi alte specii vegetale autohtone şi exotice ce prezintă interes ştiinţific aplicativ, semnificative din punct de vedere naţional prin valoarea lor ecologică, ştiinţifică şi estetică deosebită, combinate în diverse modele scenice, care conferă teritoriului respectiv un aspect deosebit de atractiv, fiind supuse unui regim de administrare special, în scopul protejării şi conservării biodiversităţii.
  13. Monumentul domnitorului Stefan cel Mare La intrarea principala in parcul

    Stefan cel Mare se afla monumentul domnitorului moldovenesc. Monumentul turnat din broza dupa proiectul sculptorului chisinauean Alexandru Plamadeala, a fost deschis in anul 1928. Stefan al III este aratat in coroana si haine bogate ale domnitorului moldovenesc. El parca se misca cu pasi inceti si solemni spre dusman, ridicind in sus crucea si stringind in mina spada voiniceasca. De parca ar prevedea furtuna pe pamintul natal.