Upgrade to Pro — share decks privately, control downloads, hide ads and more …

Geografsko rasprostiranje korona virusa

Geografsko rasprostiranje korona virusa

Profesor geografije Pavle Stojković napravio je, kao predlog prositekao sa vebinara o bezbednom ponašanju za vreme korona virusa, prezentaciju za potrebe dodatnog informisanja nastavnika, učenika i roditelja prikaz geografskog rasprostiranja korona virusa.

Edukacija

May 15, 2020
Tweet

More Decks by Edukacija

Other Decks in Education

Transcript

  1. Извор:bussinesinsider.com  Пандемија вируса корона 2019/20 (COVID-19) је избила у

    Вухану у Кини и представља инфекцију дисајних путева и упалу плућа.  Епидемија је декларисана почетком децембра у граду Вухан у централној Кини. Обољење изазива вирус породице вируса корона зван SARS-COV-2, што представља друго ширење инфективне болести из ове групе вируса након епидемије 2002. и 2003. године. Пандемија је захватила 180 од 193 (93,3%) држава чланица Уједињених нација (УН) и обе државе посматраче Генералне скупштине УН.
  2.  Вирус се нагло ширио из епицентра у Кини, највише

    је погодио Европу и Северну Америку.  Италија и Шпанија су највише погођене короном у Европи, а САД У Северној Америци.  Разлози: огромна економска повезаност великих сила старог света што условљава велики проток робе, људи и информација, индустријски региони и загађеност ваздуха, период године када је хладнија клима, неповољна демографска слика (много старих)...
  3.  Карта Африке показује да је највећи део континента слабо

    погођен овим вирусом, изузев крајњег севера и југа. Разлози: север и југ су много развијенији, клима је средоземна па је у овим реонима слично време (погодније за корону) као у Европи и САД. Такође тропски делови су слабије погођени, због високих температура али и високог природног прираштаја што условљава велики број младих.  Јужна Америка је последњи континент који је погођен корона вирусом, тако да се у овим пределима тек очекује врхунац епидемије, што се најбоље види на примеру Бразила.