Upgrade to Pro — share decks privately, control downloads, hide ads and more …

Mišljenje - projektna nastava

Mišljenje - projektna nastava

Prezentacija učenica Simetić Milice i Lukić Ljubice za projektnu nastavu iz psihologije.

Edukacija

May 15, 2020
Tweet

More Decks by Edukacija

Other Decks in Education

Transcript

  1. Šta je mišljenje? Uviđanje odnosa ili načina na koje su

    elementi povezani. Uviđamo, rešavamo probleme i donosimo odluke. Obuhvata sećanje, analiziranje, maštanje, predviđanje, verovanje.
  2. Pojam mišljenja • Mišljenje je glavno sredstvo za rešavanje problema.

    • Suštinu mišljenja čini uviđanje odnosa ili načina na koji su povezani elementi neke situacije. • Mišljenje u užem smislu definiše se kao shvatanje ili uviđanje odnosa. • Koristi se za rešavanje problema, zaključivanje, donošenje odluka.
  3. • Čovek je sposoban i za apstraktno mišljenje. • Glavni

    instrumenti koji mu to omogućuju jesu pojmovi izraženi jezikom (govor,reči) i drugim simbolima ili znacima koje koristi samo čovek. • Mišljenja je zamena za fizičku aktivnost i zato se u širem smislu definiše kao simbolička aktivnost.
  4. Mišljenje i govor Govorimo čak i mislimo u sebi –koristimo

    unutrašnji govor da jer se pokreću mišići pomoću kojih govorimo. Reč i misao su povezani i zovu se pojam. Pojam je misaoni sadržaj o bitnim, zajedničkim svojstvima nekog predmeta ili vrste predmeta, bića i pojava. Pojmovi su međusobno povezani i čine sistem koji se naziva kognitivna šema.
  5. Jezik i mišljenje • Jezik se razvija onako kako se

    razvija ljudska misao-iz novih misli rađaju se nove reči i pojmovi. • Što je jezik bogatiji to su znanje i mišljenje na višem nivou.
  6. Proces mišljenja Faze Karakteristike Otkrivanje problema Čuđenje Definisanje problema Otkrivanje

    izvorne teškoće Rešenje problema ,,Aha doživljaj’’ Provera tačnosti rešenja Važi uglavnom za naučna istraživanja
  7. Vrste mišljenja 1. Apstraktno i konkretno – kroz simbole ili

    pojave koje opažamo 2. Konvergentno i divergentno- ka jednom tačnom rešenju ili ka više originalnih (mašta) 3. Imaginativno i realističko –odvajanje od realnosti ili otkrivanje 4. Induktivno i deduktivno- od opšteg ka pojedninačnom ili od pojedinačnog ka opštem (induktivno)
  8. Razvoj mišljenja • Žan Pijaže je bio švajcarski psiholog i

    filozof, ponat po svojoj teoriji kognitivnog razvoja i brojnim eksperimentalnim istraživanjima o mentalnim sposobnostima male dece.
  9. Stadijumi: • Senzomotorni stadijum (0-2g)-oseti, opažaji i pokreti, uviđa kauzalne

    veze između pokreta i posledica. • Preoperacionalni stadijum (2-7g)-dete misli o jednoj dimenziji situacije (npr.visoko ili široko, ne može oba) • Stadijum konkretnih operacija (7-12g)-pojava logičkog mišljenja ali o onome sto opaža. • Stadijum formalnih operacija (12g-nadalje)-mišljenje dostiže zrelosti ali se i dalje razvija, javlja se apstraktno mišljenje ,povezivanje ideja ,moralno ponašanja.
  10. Formalne operacije • Formalne operacije su operacije koje se izvode

    na verbalnim iskazima (propozicijama), vodeći računa o formi, a ne sadržaju mišljenja. • Odvajanjem forme od sadržaja osoba postaje sposobna da pravilno razmišlja prolazeći od hipoteza (iskaza u koje ne veruje, ili za koje još ne zna da li si istiniti), pa se zbog toga to naziva hipotetičko- deduktivnim mišljenjem.
  11. Struktura mišljenja na stadijumu formalnih operacija • Pijaže strukturu mišljenja

    na stadijumu formalnih operacija objašnjava koristeći dva modela: 1. Kombinatorku 2. Grupu dve reverzibilnosti (grupa INCR) obuhvata reverzibilnost pomoću inverzije (ili negacije) i recipročnosti koje su na stadijumu konkretnih operacija razdvojene. Grupu INCR čine četiri transformacije: I- identična, R- recipročna i C- korelativna transformacija.
  12. Literatura: 1. Udžbenik psihologije za drugi razred, B. Milojević Apostolović

    2. https://prezi.com/jt50_zoyykxv/misljenje/ 3. https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/%D0%96%D0%B0%D0%BD_%D0%9F%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%B6%D0%B5 4. https://mudrac.com/magazin/procitajte/indeks-istaknutih-autora-u-razvoju-psihologije/ 5. https://www.jobtestprep.co.uk/media/28686/free-abstract-3.png 6. https://www.verywellmind.com/thmb/NQ1z687wG0JTBGUAz5gHRGfr5ZY=/1500x1000/filters:no_upscale():max_bytes(150 000):strip_icc()/2795457-article-piagets-stages-of-cognitive-development-5a95c43aa9d4f900370bf112.png 7. https://magazinzdravo.rs/wp-content/uploads/2015/02/Jezik-govor.jpg 8. https://www.psihoverzum.com/wp-content/uploads/2013/04/images.jpg 9. https://www.docsity.com/sr/stadijum-formalnih-operacija-slajdovi-klinicka-oligofrenologija-fasper/305282/