Upgrade to Pro — share decks privately, control downloads, hide ads and more …

Ruudunkaappausvideot ja tekstittäminen Screencast-O-Maticilla

Ruudunkaappausvideot ja tekstittäminen Screencast-O-Maticilla

Esittely sovelluksista, joilla voi tehdä ruudunkaappausvideoita sekä ohjeet videon tekstittämiseen esim. puheesta Screencast-O-Maticilla. Lue lisää tekstityskokemuksista blogijulkaisusta: https://www.matleenalaakso.fi/2021/01/videon-tekstitys-puheesta.html

Lisää päivittyviä ohjedioja ja niihin liittyviä bloggauksia videoineen:
https://www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html

18cdb6f294c8cb10a46167e462c2a51f?s=128

Matleena Laakso

January 20, 2021
Tweet

Transcript

 1. Ruudunkaappaus- videot ja tekstittäminen Screencast-O-Maticilla Esittely sovelluksista, joilla voi tehdä

  ruudunkaappausvideoita sekä ohjeet videon tekstittämiseen esim. puheesta Screencast-O-Maticilla Tammikuu 2021 Matleena Laakso Blogi: www.matleenalaakso.fi Twitter: @matleenalaakso Diat: www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html
 2. Tämä diasarja päivittyy Olen tallentanut tämän diasarjan Speaker Deck -palveluun,

  jotta voin päivittää dioja linkin muuttumatta. Lisää päivittyviä diasarjoja verkon sovelluksista etenkin opetuskäytön näkökulmasta löydät Matleenan blogin koulutusdiojen sivulta: www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html Speaker Deckin upotuskoodi (embed code) löytyy nykyisin diasarjan alakulmasta Jaa-kuvakkeesta (nuoli laatikosta ylös).
 3. Miksi ruudunkaappausvideoita? Ruudunkaappausvideoiden eli näyttötallenteiden (screen cast/recording) tekeminen on helppoa.

  Ideana on tallentaa kaikki tai osa siitä mitä omalla näytöllä näkyy. Usein mukaan lisätään oma selostus tai taustamusiikki, toisinaan myös ruudulle tehtävät merkinnät. Tee ohjevideoita • Sovellusten käyttöohjeet, verkkopalvelun esittely,.. Kerro tarinoita tai laita oppijat kertojiksi • Näytä kuvia ja selosta samalla kokemaasi, tekemääsi tai oppimaasi. – Esim. matkaraportit, työssäoppimisjaksot tai osaamisen osoittaminen Anna palautetta • Tarkastele oppijan työtä, tee siihen merkintöjä ja anna samalla palaute suullisesti.
 4. Diasarjan sovellukset Pc-koneet • Screencast-O-Matic ja videon tekstittäminen suomenkielisestä puheesta

  – Ks. myös bloggaus: www.matleenalaakso.fi/2021/01/videon-tekstitys-puheesta.html • Windows 10 • PowerPointin tallennus- ja lisää-välilehdet • OBS Studio (Windows, Mac, Linux) Mobiililaitteet • iPadin/iPhonen näytöntallennus • Android-laitteiden näytöntallennus (sisäänrakennettu tai erillinen sovellus) Muita vaihtoehtoja • Videoneuvottelusovellukset • ShowMe (Android, iOS) • YouTuben tekstitystyökalu • Suosittuja ovat myös maksulliset Snagit ja Camtasia (ei esitelty diasarjassa)
 5. www.screencast-o-matic.com Voit ladata koneellesi maksutta ja ilman asennusoikeuksia (Windows, Mac,

  Chromebook). • Ei edellytä kirjautumista, mutta kirjautuminen mahdollistaa omien videoiden hallinnan ja tällöin voit tehdä kanavia. Jos luot avoimen kanavan, muutkin voivat lisätä sinne omia tallenteitaan. • Ilmaisversiossa tallenteen kesto max. 15 min, maksullisissa versioissa (alk. 1 $/kk) ei aikarajaa ja mukana mm. editointi, zoomaus ja annotointi sekä automaattinen tekstittäminen suomenkielisestä puheesta.
 6. Rajaa tallennettava alue Valitse haluatko tallentaa näytöllä, web-kamerassa vai molemmissa

  näkyvät tapahtumat. Sulje mikrofoni, jos et halua äänittää selostusta. Tietokoneen äänen saat mukaan vain maksullisessa versiossa. Paina REC ja aloita. Voit tarvittaessa pitää taukoja.
 7. Kun video on tallennettu Ilmaisversio: esikatsele, lisää halutessasi taustamusiikki (kolme

  vaihtoehtoa) ja tallenna koneellesi, Screencast-O-Matic -palveluun tai YouTubeen.
 8. Maksullisen version editointinäkymä

 9. Tallentamisen jälkeen lisätään tekstitys Kolme vaihtoehtoja tekstityksen (Captions) lisäämisen: •

  Kirjoita tekstitys itse: Kuuntele video ja valitse Sync Point, kun haluat lisätä tekstiä siihen kohtaan. • Tuo teksti tiedostona (.srt, .sbv, .txt) • Luo tekstitys automaattisesti puheesta (Captions – Speech to text) ja valitse puhumasi kieli. Edellyttää oikolukua! Sync Point
 10. Puheesta luotu tekstitys on tarpeen oikolukea ja korjata ajoitusta Avaa

  tekstitys (Captions) editointinäkymään ja korjaa tekstistä virheet. Klikkaamalla aikajanalta SYNC POINT voit määritellä, mikä kohta tekstityksestä alkaa juuri siitä kohtaa.
 11. Entä jos edellisen dian ohje ei riitä? Kun tekstityksessä on

  kohtia, joita ei pääse editointinäkymässä muokkaamaan, valitse Export as SRT. Avaa SRT-tiedosto koneeltasi, tee muokkaukset siihen ja palauta (import) takaisin tallenteeseen. Tämän joutuu usein toistamaan useaan kertaan. • Kuvan tyhjät kohdat, missä taustalla on vain hymähdys tms., saa poistettu avain SRT:stä. • Editointinäkymässä ei voi lisätä tekstiä kohtaan, missä kuuluu vain hiljaisia ääniä. SRT-tiedostoa voi muokata vapaasti. • SRT-tiedostosta voit melko hyvin määritellä sen, mitkä tekstit näkyvät kerralla eli että pitkä lause katkeaa loogisesta kohdasta. Lienee vähän makuasia ja riippuu videostakin, kannattaako aloittaa oikoluku suoraan editointinäkymästä vai SRT-tiedostosta. Yleensä aloitin editointinäkymästä. Jälkimmäinen lienee parempi, jos kirjoitusvirheitä on paljon, koska puheessa vilisee vieraskielisiä termejä. Pikaisesti selkeää puhetta tekstittävälle pelkkä editointinäkymän käyttö voi riittää.
 12. Srt-tiedosto ennen/jälkeen editoinnin Esimerkiksi tämän videon (2:25 min) .srt-tiedoston muokkaus

  ja esikatselu korjauksineen kesti 23 min: www.matleenalaakso.fi/2020/11/share point-spaces.html
 13. Tekstityksen tuominen esim. YT:een Tekstitykset voi tarjota kahdella vaihtoehtoisella tavalla.

  Closed captions on parempi vaihtoehto, mutta saavutettavuuden WCAG-kriteeristö ei määritä kumpaa tulee käyttää. 1. Open Captions: Tekstitys näkyy aina kaikille eikä sitä saa pois. Se on poltettu kiinni videoon ja siirtyy videon mukana esim. YouTubeen. Tällainen tekstitys ei näy ruudunlukuohjelmille. 2. Open Captions ei ole valittuna eli käytössä on Closed captions (suositus): Tekstitys ei ole videossa, vaan se tuodaan erillisenä tiedostona (esim .srt). – YouTubeen ladataan ensin video ja sitten .srt- tiedosto (lataa tekstitykset -kohdasta). – Katsoja voi valita, haluaako hän tekstitykset näkyviin vai ei. Esim. YouTubessa tekstitys näkyy kaikille, ellei katsoja sitä itse piilota.
 14. Tekstityksen vaihtoehdot YouTubessa Open Captions Closed captions (suositus) • Voi

  tarjota tekstityksen eri kielille! • Katsoja piilottaa/avaa tekstityksen YouTube-videon kuvakkeesta
 15. Screencast-O-Maticilla voi tekstittää myös muilla sovelluksilla tehtyjä videoita 1. Avaa

  sovellus ja tuo haluamasi video kohdasta Import. 2. Avaa video ja valitse Edit. Jatka kuten sovelluksella tallennetuilla videoilla: • Caption – Speech to text ja kielivalinta. • Muokkaaminen editointi-näkymässä tai .srt-tiedostona. • Suosittelen aloittamaan editointi-näkymästä, sillä ainakin oma videoni vaati SYNC POINT –kohtien lisäämistä, että tekstityksen sai kohdistettua oikeaan kohtaan. Sitten tein viimeistelyn .srt-tiedostona.
 16. Windows 10 Windows10-koneista löytyy valmiiksi näytöntallennustyökalut: 1. Avaa materiaalit, joita

  esittelet, esim. diat tai selain. 2. Paina Windows-näppäintä ja G-kirjainta. – Näin saa auki valikot videon tekemiseen. – Avaa mikki, jos haluat tallentaa selostuksesi.
 17. PowerPointin tallennus-välilehti Tallennus-välilehti on saatavilla vain Office 365 –tilaajille. •

  Koneelle on oltava asennettuna riittävän uusi PowerPoint. • Näin asennat PowerPointiisi tallennus-välilehden: tiedosto → asetukset → valintanauhan mukauttaminen. Laita sitten rasti ruutuun kohtaan tallennus (kuva) → Ok
 18. PowerPointin lisää-välilehti Jos haluat tehdä ja lisätä yksittäiseen diaan äänitiedoston

  tai näyttötallenteen, se onnistuu O365:n PowerPointin työpöytäversiolla. • Työkalut löydät Lisää-välilehdeltä.
 19. obsproject.com Maksuton avoimen lähdekoodin omalle koneelle (Windows, Mac, Linux) ladattava

  sovellus ruudunkaappausvideoiden tekemiseen ja livestriimaukseen. Kehuttu monipuoliseksi ja helpoksi.
 20. iPadin/iPhonen näyttötallennus 1/2 • Näyttötallennus käynnistetään ohjauskeskuksesta (iOS 11), joka

  avautuu iPadilla pyyhkäisemällä alas oikeasta yläreunasta. • Ohjauskeskuksessa näet valitsemasi toiminnot. Esim. näyttötallennuksen lisäät kohdasta: Asetukset → Ohjauskeskus) Näytöntallennus Paina kuvaketta pitkään valitaksesi, tuleeko mukaan oma selostuksesi.
 21. iPadin/iPhonen näyttötallennus 2/2 Jos haluat editoida tallennetta, mene Kuvat-sovellukseen ja

  valitse Muokkaa tai vie tallenne esim. iMovieen, missä on monipuolisemmat editointi- mahdollisuudet. • Näin saat osoittimen näyttötallenteeseen: www.matleenalaakso.fi/2018/09/osoitin-ipadin-nayttotallenteeseen.html Halutko tällaisen osoittimen tallenteeseen?
 22. Android-laitteet Monista mobiililaitteista näyttötallennus löytyy valmiina, mutta Google Playssa on

  tarjolla myös maksuttomia sovelluksia. • Sonyn joistain malleista löydät kuvan ja näytön tallentamisen valikon painamalla hetken virtanappia. • Joidenkin puhelinten asetuksista löytyvistä helppokäyttötoiminnoista voi löytyä pikanäppäimiä, esim. kolmen sormen pyyhkäisyllä saa ruudunkaappauskuvan. • Samankin valmistajan eri laitteissa on malli- ja käyttöjärjestelmäkohtaisia eroja. Ohjeita voi etsiä googlesta, kun tietää oman laitteen mallin. • Huawein useista malleista tallennus löytyy pikavalikoista (ks. seur.dia).
 23. Huawein Honor-puhelimet Useista puhelimista löydät näytön tallentamisen ja kuvakaappauksen pyyhkäisemällä

  sormella näytön yläosasta esiin pikavalikot. Siellä voit kiinnittää ylimmäksi eniten käyttämäsi toiminnot. Tallenteeseen tulee mukaan oma selostuksesi. Tekemäsi videot löydät galleriasi näyttötallenteet- kansiosta.
 24. Android-sovelluksia ruudun- kaappausvideoiden kuvaamiseen Maksuton sovellus (tai 3 $ versio):

  AZ Screen Recorder - No Root (kuva) • Erittäin helppo käyttää: avaa sovellus ja klikkaa äänitysnappia: kuva, video tai livestriimi. • Voit tallentaa oman selostuksesi, mutta Google ei mahdollista laitteen sisäisen äänen taltiointia. • Tallenteen voi jakaa suoraan sovelluksesta mm. s-postitse, someen, One/Google Driveen tai YouTubeen. DU Recorder – Screen Recorder, Video Editor, Live • Maksuton, tallennusaikaa ei ole rajattu. • Mukaan saa etukameran kuvan. • Voit myös livestriimata.
 25. Videoneuvottelusovellukset Lähes kaikilla videoneuvottelusovelluksilla voi tehdä tallenteita. Ne voi sovelluksesta

  riippuen jakaa suoraan sovelluksen pilvestä tai ladata omalle koneelle ja jakaa sitten videoidenjakopalvelun avulla. • Zoom – Tallentaminen pilveen tai tiedostona omalle koneelle oman, pääkäyttäjä ja lisenssin valinnan mukaan. – Maksuttomalla versiolla ei voi tallentaa. • Teams – Tallentaminen SharePointiin (organisaation sisäinen käyttö) tai OneDriveen (pääsy mahdollista organisaation ulkopuolisille). – Tallentaminen onnistuu myös Teamsin maksuttomalla versiolla. Tällöin tallenne on katsottavissa Teamsin kautta muutaman viikon, mutta sen voi myös ladata tiedostona ja jakaa esim. OneDriven tai YouTuben kautta. • Adobe Connect (AC, maksullinen) • Panopto (maksullinen)
 26. ShowMe (Android, iOS) • Interaktiivinen valkotaulu, johon voi piirtää ja

  tallentaa selostuksen samaan aikaan. Esityksen voi koostaa useita sivuista ja mukaan saa kuvia. • Näyttää olevan aktiivisessa käytössä mm. opettajien jakamien pienten ohjeiden jakamisessa. Tarjolla oppiainekohtaisia ryhmiä. • Maksuttomalla versiolla voi tehdä viisi videota (yht. tunti) ja ne jaetaan linkillä. • Esimerkki: www.showme.com/sh/?h=OnPQLOy
 27. Tekstitys onnistuu helposti YouTuben työkalulla ja ohjeilla support.google.com/youtube/answer/2734796?hl=fi

 28. • CC-lisenssien suomenkielinen verkkosivusto: creativecommons.fi • CC BY-SA 4.0 eli

  Creative Commons Nimeä-Jaa samoin 4.0 Kansain- välinen -lisenssi creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.fi lyhyesti: – Sinä saat jakaa ja muuntaa tätä diasarjaa, myös kaupallinen hyödyntäminen on sallittu. – Ehtona on, että viittaat aina alkuperäiseen tekijään ja lisäät linkin tähän diasarjaan. Muokattu teos tulee jakaa tällä samalla lisenssillä. • Tätä lisenssiä laajempia oikeuksia voit kysyä tekijältä: www.matleenalaakso.fi Tämä diasarja on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä CC BY-SA 4.0