Upgrade to Pro — share decks privately, control downloads, hide ads and more …

Preposisjoner

Montgomerie
December 19, 2018

 Preposisjoner

Preposisjoner

Montgomerie

December 19, 2018
Tweet

More Decks by Montgomerie

Other Decks in Education

Transcript

  1. Preposisjoner står foran andre ord og knytter disse ordene til

    resten av setningen. Preposisjonsfrasene kan være tidsuttrykk, stedsuttrykk og mer abstrakte uttrykk: Jeg jobber om kvelden. Vi kommer etter middag. Hun var skuffet over behandlingen. Dette er vanskelig for meg.
  2. Tid l Perioder Programmet varer i fem minutter. Vi har

    vært her i ei uke. Månedsnavn Jeg er født i juni. Vi skal flytte i august. Årstall Norge fikk sin grunnlov i 1814. I 1999 flyttet vi til Bergen. Århundrer Norge fikk sin grunnlov i det 19. århundret. Høytider De reiser hjem i jula. I påska går de på ski. Årstider og tider på døgnet (om den tida vi er inne i nå): Været har vært deilig i sommer. I natt sov jeg godt.
  3. Om Framtid De kommer om tre dager. Vi skal flytte

    om et år. Bussen går om to minutter. Om hundre år er allting glemt. Gjentakelse Om sommeren drar de til sjøen. Jeg liker meg ikke om vinteren. De trener om fredagen. Jeg liker å være hjemme om kvelden.
  4. På Hundretall Norge fikk sin grunnlov på attenhundretallet. På femtenhundretallet

    kom reformasjonen. Dager De kommer på mandag. Jeg så dem på lørdag. Avsluttet handling Jeg klarte det på ei uke. Hun malte huset på tre dager. Jeg har ikke sett dem på to uker. Hun har ikke vært hjemme på mange år.
  5. For – siden De kom hit for to år siden.

    Jeg så ham for to minutter siden. Til Årstider Jeg kommer hjem til sommeren. Høytider Jeg kommer hjem til jul. Siden Jeg har vært her siden 1999. Hun har bodd der siden jul. Under De var her under hele krigen. De kjedet seg under konserten.
  6. Iløpet av De malte huset i løpet av ferien. De

    lærte mye i løpet av kurset. Før, innen, etter De kommer før/innen sommeren. Kommer dere før oss? De skal levere møblene innen to uker. Du må være ferdig innen tre måneder. Vi reiser etter jul. Vi kom etter dem.
  7. Sted I/På  i forteller om noe som er inne

    i, nede i, på innsiden av noe  på forteller om noe som er på utsiden eller oppe på noe De bor i en dal. De bor på et fjell. Hun falt i vannet. Båten ligger på vannet.
  8. Vi bruker i foran verdensdeler, land, fylker, alle byer i

    utlandet og de fleste byer i Norge: i Asia, i Spania, i Kenya, i Damaskus, i Østfold, i Paris, i Tromsø. På bruker vi om øyer, fjell, noen byer i Norge og mange steder i Norge: på Madeira, på Kilimanjaro, på Hamar, på Lillehammer, på Tøyen, på Blindern, på Høylandet, på Fantoft. Når øya er et land, bruker vi også vanligvis på: på Sri Lanka, på Filippinene, på Is land, på New Zealand, på Taiwan.
  9. Hos Vi bruker hos sammen med navn på personer når

    vi befinner oss i hjemmet deres, eller på arbeidsplassen: Hun bor hos meg. Hvem bor du hos? Barna er hos naboen. Jeg har vært hos legen og tannlegen i dag. Maria er hos frisøren. Til Vi bruker oftest til når vi forteller om bevegelse til et sted: De skal dra til byen. De flyttet til utlandet. Hun skal til legen. Du må gå til politiet.
  10. Mot Mot forteller også om bevegelse i en retning, men

    sier ikke om man er kommet dit: De dro mot sentrum. Fuglene trekker mot sør om høsten. Fra Fra forteller om opprinnelse: De kommer fra Bosnia. Klærne hans er fra Italia. For For bruker vi i mange kombinasjoner som fungerer som preposisjoner: Banken ligger til venstre for kiosken. Sverige ligger øst for Norge.
  11. Preposisjon og stedsadverb Preposisjoner bruker vi ofte sammen med stedsadverb:

    Han gikk bort til døra. Hun kom ut av huset. De dro ham opp av badekaret. De gikk inn i huset. Hun gikk opp på loftet. Han gikk ned i kjelleren.
  12. Tilhørighet Til Hvem har lånt boka til Ellen? (= Ellens

    bok) Noen har ødelagt lekene til barna. På Ved egenskaper bruker vi ofte på: Hva er prisen på en leilighet her? Husker du nummeret på huset? Av Av kan vi bruke om noe som er en del av noe annet: De satt ved kanten av sjøen. Slutten av semesteret var hard. Likte du begynnelsen av filmen?
  13. Sammenlikning Som Vi bruker som for å uttrykke likhet: Læreren

    er like interessert som elevene. Per er like gammel som Kari. Enn Vi bruker enn når vi uttrykker forskjell: Miljøkrisa er viktigere enn alt annet. Hun er yngre enn sine søsken.
  14. Annen bruk av preposisjonene Med Med kan bety sammen med:

    Jeg skal på kino med Kamal. Vil du være med meg til byen? Med kan fortelle hva man bruker til en handling: De sloss med kniv. Hun skriver med penn. Hun kom med bil. Med kan fortelle hva man har: De går med kniv på seg. Hun drikker te med melk.
  15. Uten Uten kan fortelle om noe man ikke har: De

    går uten lue. De drikker te uten melk. De har en leilighet uten bad. Uten kan også følges av infinitiv. De gikk uten å si adjø. Du blir ikke friskere uten å trene. Til Til bruker vi foran den som mottar noe: Hva sa du til henne? De ga blomster til læreren.
  16. For Preposisjoner er vanskelig for utlendinger. Uttalen er lett for

    meg. For+ infinitiv uttrykker hensikt: De gikk til byen for å handle. Av hvis noe er laget av: Oljen er laget av oliven. Hun lager alltid mat av naturlige råvarer. Av kan uttrykke en kilde: Hun døde av kreft. Hun lærte det av sin far. I passiv: Han ble tatt av politiet. Bildet er malt av Edvard Munch.