Upgrade to Pro — share decks privately, control downloads, hide ads and more …

PROPÒSITS I MECANISMES DE KM

Manel
June 13, 2024

PROPÒSITS I MECANISMES DE KM

Manel

June 13, 2024
Tweet

More Decks by Manel

Other Decks in Education

Transcript

  1. 1 GESTIONAR EL CONEIXEMENT DE ‘EQUIP. PROPÒSITS PROPÒSIT OBJECTIU Obtenir

    lliçons apreses de projectes: Analitzar, obtenir aprenentatges i utilitzar aquestes lliçons per millorar futurs projectes i evitar errors anteriors. Obtenir lliçons apreses de metodologies [per exemple reunions]: Obtenir lliçons apreses de períodes de treball: Guanyar en eficiència: Reduir duplicació d'esforços i evitar errors repetitius entre els membres de l'equip. Prevenir la desvinculació /absència/baixes. Tothom ha de ser substituïble: Garantir que el coneixement crític no es perdi quan un membre de l'equip marxa. Bon espai i bon ambient de treball: Fomentar una cultura de col·laboració i suport entre els membres de l'equip. Millora dels processos: Implementar millores contínues basades en el coneixement adquirit per l'equip. S'ha d'entendre per què es fan les coses: Facilitar una millor alineació amb els objectius del projecte o tasca. Acollida/integració: Facilitar la integració de nous membres dins l'equip de manera eficient. Posar en comú el coneixement de les persones: Promoure l'intercanvi de coneixements i experiències entre els membres de l'equip. Col·lectivitzar/enriquir la presa de decisions: Fomentar la participació activa de tots els membres de l'equip en el procés de decisió. Conèixer qui sap què: Identificar els experts en diferents àrees dins l'equip.
  2. 2 Reduir la dependència de persones clau: Evitar la concentració

    de coneixement en poques persones dins l'equip. Millorar la formació i el desenvolupament professional: Desenvolupar les habilitats i competències dels membres de l'equip de manera contínua. Potenciar la comunicació interna: Assegurar que la informació rellevant estigui disponible per a tots els membres de l'equip en el moment oportú. Facilitar la resolució de problemes: Utilitzar el coneixement acumulat per abordar i resoldre problemes de manera més eficient dins l'equip Transferir el coneixement tàcit: Facilitar el traspàs de coneixements i habilitats que no es poden documentar fàcilment dins l'equip. MECANISMES TÈCNICA DESCRIPCIÓ Sessions periòdiques d'avaluació de la marxa de l'equip: Reunions semestrals on els membres de l'equip discuteixen el progrés, identifiquen lliçons apreses en el període i es planegen reptes de millora pel període següent. Lliçons apreses de reunions: Revisió de les experiències i els resultats de reunions anteriors per identificar èxits i errors, amb l'objectiu d'aplicar aquest coneixement a futures activitats. Lliçons apreses de treball en equip: Reflexió i anàlisi conjunta sobre les experiències i els resultats del treball col·lectiu per millorar la col·laboració i els resultats futurs. Mentoria de competències: Relació en la qual una persona que domina una competència determinada [exem. Parlar en públic o negociar] guia i orienta a com desenvolupar aquestes habilitats específiques a una altra persona que ho necessitat per assolir els seus compromisos personals. Mentoria d'acollida: Programa de suport per a nous empleats, on una persona experta ajuda a integrar-los a l'organització, comprendre la cultura i els processos interns. Mentoria de desvinculació: Relació de transferència del coneixement expert per part d’algú que es desvincula de l’equip [o de l’organització] a aquella persona que la substitueix.
  3. 3 Sessions de transferència: Breus reunions [30 minuts], de caràcter

    mensual, on es comparteixen projectes, metodologies o experiències concretes que aporten valor a la resta de l’equip. Normalment s’estructuren en 15’ de presentació i 15’ de debat. Col·laboració en projectes: Treball conjunt en un projecte específic, on els membres de l'equip comparteixen coneixements, habilitats i experiències per assolir un objectiu comú. Observació del lloc de treball: Mètode d'aprenentatge on es veu i s'analitza com un treballador experimentat realitza les seves tasques diàries, permetent als altres aprendre tècniques i millors pràctiques. Comunitat de pràctica: Grup de persones que comparteixen un interès comú i es reuneixen regularment per intercanviar coneixements, experiències i millors pràctiques en el seu camp. Mapa de coneixement crític: Representació visual dels coneixements essencials dins de l'organització, identificant experts i les seves àrees de competència per facilitar la transferència de coneixement. Micro formació: Sessions de formació breus i enfocades en temes específics, dissenyades per ser fàcilment assimilades i aplicades ràpidament. Estudi de casos reals: Anàlisi detallada de situacions reals per extreure lliçons i coneixements pràctics que es poden aplicar en situacions futures similars. Assessorament entre nosaltres: Sessions estructurades d’intercanvi de punts de vista i suport entre col·legues, aprofitant les experiències i coneixements mutus per millorar el rendiment individual i col·lectiu. Fòrum de debat: Espai on els membres d'una organització o comunitat poden discutir temes rellevants, intercanviar idees i debatre punts de vista per enriquir el coneixement col·lectiu. Entrevista de desenvolupament professional: Conversa estructurada entre un empleat i el seu comandament, centrada en l'avaluació del progrés professional, identificació d'oportunitats de millora i definició de futurs objectius de desenvolupament.