Upgrade to Pro — share decks privately, control downloads, hide ads and more …

git nedir?

kartagis
November 29, 2013

git nedir?

kartagis

November 29, 2013
Tweet

More Decks by kartagis

Other Decks in Technology

Transcript

  1. Sürüm Takip Sistemi nedir? Sürüm Takip Sistemi (Version Controlling System

    (VCS)) herhangi bir yazılımdaki gelişimi revizyonlarıyla takip etmenizi ve gerektiğinde belirli bir gündeki revizyona dönmenizi sağlayan bir sistemdir. Piyasadaki çeşitli sistemler: • svn • bzr • cvs • git • mercurial Biz bu sunumumuzda git’ten bahsedeceğiz.
  2. git nedir? GIT; yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan, hız odaklı, dağıtık

    çalışan bir sürüm kontrol ve kaynak kod yönetim sistemidir. İlk sürümü Linux çekirdeğinin geliştirilmesinde kullanılmak üzere 2005 yılında bizzat Linus Torvalds tarafından tasarlanıp geliştirilmiş, son Eclipse kullanıcı topluluğu anketi verilerine göre 2013 yılı itibariyle %30 pazar payına ulaşmıştır. 2009 yılından itibaren de Drupal.org cvs yerine git kullanmaya başlamıştır.
  3. Peki neden git? 2010 yılında kurulan bir grup, daha iyi

    bir sistem bulmak için piyasadaki sistemleri denemeye başladılar ve bir süre sonra seçenekler ikiye indirildi (bzr ve git) ve en sonunda git’te karar kılındı. Bunun en büyük nedenlerinden birisi drupal.org’da proje geliştiricilerin büyük çoğunluğunun git’e aşina olmasıydı. Bu değişikliğin birçok teknik nedeni daha var. Daha fazla bilgi isteyenler https: //groups.drupal.org/node/48818 adresini okuyabilir.
  4. Biraz pratik yapalım :) git’le işlem yapmayı önce Linux, daha

    sonra Mac, ve en sonunda Windows üzerinde anlatacağım. Önce Ubuntu üzerinde git’i kuruyoruz: sudo apt-get install git CentOS ise komutumuz şu şekilde: sudo yum install git git kurulumunu yaptıktan sonra drupal.org’a gidip bir kullanıcı hesabı açıyoruz ve Edit sekmesinden git erişimini açıyoruz.
  5. Pratik devamı Sıra geldi git’te kullanıcı ayarlarımızı yapmaya. Bunu şu

    komutla yapıyoruz: git config --global user.name kullaniciAdi git config --global user.email “kullanici@adresi” Şimdi proje ekleyelim (burada proje modül, tema, dağıtım veya kurulum profili olabilir). Bunu da “Your Projects” sekmesinden yapıyoruz (önemli: eğer bu drupal.org üzerindeki ilk projeniz ise sandbox olmak zorunda, daha sonra proje başvurusu yapıp projeniz onaylandığında projenizi terfi ettirme yetkisini alıyorsunuz).
  6. Pratik devamı Eklemek istediğimiz projenin dizininde git init yazıp boş

    bir repo yaratıyoruz, ve git remote set origin [email protected]: sandbox/kullaniciAdi/projeID yazıyoruz (tabii ki gerçek değerlerle :))
  7. Dosya ekleyelim git’te proje göndermek için her zaman aynı adımlar

    izlenir. Eğer dizinde halihazırda bir projeniz varsa git add -A yapmanız yeterli. git status ile doğru dosyaların eklenip eklenmediğini kontrol edebilirsiniz. Sonraki adım git commit -m “aciklayiciMesaj”. En sonunda git push origin master yapıyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. drupal.org’da master yerine 7.x-1. x gibi branchlar kullanılıyor. 7.x-1-x branchını yaratmak için kullanacağımı komut ise git branch 7.x-1.x. Yani komutumuz git push origin 7.x-1.x oluyor.
  8. git’te yama yapma. git ile yama yapmak için öncelikle yama

    yapmak istediğimiz proje önceden yamalanmış mı kontrol etmemiz gerekiyor. Tekerleği yeniden keşfetmenin anlamı yok değil mi? :) Bunu git clone --branch 7.x-3.x http://git.drupal. org/project/views.git gibi bir komutla yapıyoruz. Tabii ki branch değeri ve projenin adı değişebilir. Eğer bu projenin sahibi bizsek ve bir nedenden ötürü clone yapmamız yani en son kodları kendimize çekmemiz gerekiyorsa, komut şu şekilde oluyor: git clone --branch 7.x-3.x [email protected]: project/tcmb.git. Daha sonra istediğimiz değişikliği yapıp git diff > yamaninAdi.patch şeklinde yapabiliyoruz; bu işlem bize bir yama dosyası yaratıyor, ve o projeye iş açıp yamayı ekleyebiliyoruz.
  9. Ya CLI istemiyorsam? Bu komutlar CLI (Komut Arayüzü) içindi. Eğer

    Linux için bir GUI (Grafiksel Kullanıcı Arayüzü) istiyorsanız, Ubuntu için sudo apt-get install gitg ile ya da CentOs için sudo yum install gitg ile kurabileceğiniz gitg programını kurabilirsiniz.
  10. Windows? Windows için ise http://code.google.com/p/msysgit adresinden msysgit’i indirebilirsiniz. Kurarken Git

    Bash here ve Git GUI here seçeneklerini, bir sonraki ekranda da Run Git from the Windows Command Prompt seçeneğini işaretlemenizi öneririm. Bir sonraki ekranda Use OpenSSH seçeneğini, bir sonrakinde ise Checkout Windows-style, commit Unix-style line endings seçeneğini işaretleyin.