Upgrade to Pro — share decks privately, control downloads, hide ads and more …

Ruudunkaappausvideot

 Ruudunkaappausvideot

Esittely sovelluksista, joilla voi tehdä ruudunkaappausvideoita sekä ohjeet videon tekstittämiseen esim. puheesta ScreenPalilla (ent. Screencast-O-Matic). Lue lisää kohdasta tekstitys: https://www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html

Matleena Laakso

August 11, 2023
Tweet

More Decks by Matleena Laakso

Other Decks in Education

Transcript

 1. Tämä diasarja päivittyy Diasarja on tallennettu Speaker Deck -palveluun, jotta

  voin päivittää tätä linkin muuttumatta. Lisää päivittyviä ohjeita verkon sovelluksista: www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html • Kohdasta tekstitys löydät lisää ohjeita tekstittämiseen - myös muilla sovelluksilla. • Videoihin liittyviä sisältöjä löydät mm. kohdista Adobe Express, animaatiot ja videot.
 2. Miksi ruudunkaappausvideoita? Ruudunkaappausvideoiden eli näyttötallenteiden (screen cast/recording) tekeminen on helppoa.

  Ideana on tallentaa kaikki tai osa siitä mitä omalla näytöllä näkyy. Usein mukaan lisätään oma selostus tai taustamusiikki, toisinaan myös ruudulle tehtävät merkinnät. Käyttötapoja • Sovellusten käyttöohjeet tai verkkopalvelun esittely. • Palautteen antaminen. – Tarkastele oppijan työtä, tee siihen merkintöjä ja anna suullinen palaute. Ks. esim. oppiva.omnia.fi/videopalaute • Kerro omin sanoin. – Kerro oppimastasi, kokemastasi tai tekemästäsi. Voi samalla näyttää kuvia, verkkosivuja yms. – Esim. matkaraportit, työssäoppimisjaksot tai muu osaamisen osoittaminen
 3. Diasarjan sovellukset Pc-koneet • PowerPointin tallennus- ja lisää-välilehdet • ScreenPal

  (ent. Screencast-O-Matic) • Windows, Mac, Chromebook, Android, iOS • Windows 10 & 11 • OBS Studio (Windows, Mac, Linux) Mobiililaitteet • iPadin/iPhonen oma näytöntallennus (tai käytä esim. iMovieta tai ScreenPalia) • Android-laitteiden näytöntallennus Muita vaihtoehtoja • Videoneuvottelusovellukset – monelle se tutuin (Zoom, Teams, Panopto,..) • YouTuben striimaus • Suosittuja maksullisista ovat esim. Snagit ja Camtasia (ei esitelty diasarjassa)
 4. PowerPointin tallennus-välilehti Tallennus-välilehti on saatavilla vain M365-tilaajille ja koneelle on

  oltava asennettuna riittävän uusi PowerPoint. Asenna tarvittaessa tallenna-välilehti: • Tiedosto → Asetukset → Valintanauhan mukauttaminen. Laita rasti ruutuun päävälilehtien kohtaan tallenna (kuva) → Ok.
 5. Tallenteen tekeminen 1/2 • Jos olet kirjoittanut diaan muistiinpanoja, näet

  ne dian yläpuolella tallennusta tehdessäsi. • Diasarjasta kannattaa poistaa diat, joita et käytä videossa.
 6. Tallenteen tekeminen 2/2 Ääni/video-tallenne näkyy yksittäisten diojen alareunassa kuvakkeena. •

  Videokuvaan voi valita taustan sumennuksen. • Poistamalla ääni- tai videokuvakkeen, ääni/video poistuu. • Voit tallentaa uuden äänen/videon vain tiettyyn diaan tai kerralla kaikkiin. Ennen sitä tulee aiemmat ääni-/videotiedostot poistaa. Muutoin tallennusnappi ei toimi. • Video tallentuu oletuksena mp4.muodossa. • Mukauta vientiä –kohdasta voit mm. valita tiedostokoon tai määritellä kunkin dian keston, jos mukana ei ole selostusta.
 7. PowerPointin lisää-välilehti Jos haluat lisätä tai tehdä yksittäiseen diaan videon,

  äänitiedoston tai näyttötallenteen, se onnistuu PowerPointin työpöytäversion Lisää- välilehden kohdasta Mediatiedostot.
 8. screenpal.com Ent. Screencast-O-Matic (SOM) • Oletko käyttänyt SOMin työpöytäversiota ennen

  brändimuutosta? – Kirjaudu ulos ja sitten samoilla tunnuksilla sisään Screenpalin sivulle. – Lataa the Screenshot tool, Screen Recorder ja/tai Video Editor (Windows, Mac, Chromebook, Android, iOS). – Kaikki videosi, datasi, tilaukseni ym. toimivat entiseen tapaan. – TUNI & organisaatiolisenssit: Katso ohje intrasta • Ei edellytä kirjautumista, mutta se mahdollistaa mm. omien videoiden hallinnan ja kanavien luomisen. • Ilmaisversiossa tallenteen kesto max. 15 min. Maksullisissa versioissa (alk. 2-3 $/kk) ei aikarajaa ja mukana mm. editointi, zoomaus ja annotointi sekä useita mahdollisuuksia videon tekstittämiseen.
 9. Rajaa tallennettava alue Valitse haluatko tallentaa näytöllä, web-kamerassa vai molemmissa

  näkyvät tapahtumat. Sulje mikrofoni, jos et halua äänittää selostusta. Tietokoneen äänen saat mukaan vain maksullisessa versiossa. Paina REC ja aloita. Voit tarvittaessa pitää taukoja.
 10. Tekstityksen lisäämisen vaihtoehdot 1. Kirjoita tekstitys itse editointinäkymään (kuva). 2.

  Lisää tekstitys erillisenä tiedostona (.srt, .sbv, .txt). 3. Luo tekstitys automaattisesti puheesta. 4. Aloita videon luominen kirjoittamalla tekstitys ja lukemalla se ääneen (Scripted Recordings). Tämän jälkeen lisätään videoleikkeet. TUNI 2023: Speech-to-text –toiminto käyttää Googlen puheentunnistuspalvelua, joten älä tekstitä sillä salassa pidettävää aineistoa. Siihen suositellaan ensisijaisesti Panoptoa tai Microsoft Streamia. HUOM: Voit tekstittää SOMilla muillakin sovelluksilla tekemiäsi videoita!
 11. Tallentamisen jälkeen lisätään tekstitys Luo tekstitys automaattisesti puheesta (Captions –

  Speech to text) ja valitse puhumasi kieli. Edellyttää oikolukua! • Tämä on nopeampi tapa luentomaiselle tekstille. Jos videolla on paljon taustaääniä, laulua yms, seuraava vaihtoehto voi olla nopeampi vaihtoehto. • TAI Kirjoita tekstitys itse: Kuuntele video ja kirjoita tekstitys kuulemasi pohjalta. Sync Point –kohdan lisääminen mahdollistaa tekstityksen ajoittamisen tiettyyn kohtaan. Tällainen onnistuu myös YouTuben tekstitystyökalulla. Sync Point
 12. Puheesta luotu tekstitys on tarpeen oikolukea ja korjata ajoitusta Avaa

  tekstitys (Captions) editointinäkymään ja korjaa tekstistä virheet. Klikkaamalla aikajanalta SYNC POINT voit määritellä, mikä kohta tekstityksestä alkaa juuri siitä kohtaa.
 13. Entä jos edellisen dian ohje ei riitä? Kun tekstityksessä on

  kohtia, joita ei pääse editointinäkymässä muokkaamaan, valitse Export as SRT. Avaa SRT-tiedosto koneeltasi, tee muokkaukset siihen ja palauta (import) takaisin tallenteeseen. Tämän voi joutua toistamaan muutamaan kertaan. • Kuvan tyhjät kohdat, missä taustalla on vain hymähdys tms., saa poistettua vain SRT:stä. • Editointinäkymässä ei voi lisätä tekstiä kohtaan, missä kuuluu vain hiljaisia ääniä. SRT-tiedostoa voi muokata vapaasti. • SRT-tiedostosta voit melko hyvin määritellä sen, mitkä tekstit näkyvät kerralla eli että pitkä lause katkeaa loogisesta kohdasta. Tosin kun viet tiedoston YouTubeen, katsojan näytön koko vaikuttaa siihen, miten teksti näytetään. Lienee vähän makuasia ja riippuu videostakin, kannattaako aloittaa oikoluku suoraan editointinäkymästä vai SRT-tiedostosta. Yleensä aloitan editointinäkymästä. Jälkimmäinen lienee parempi, jos kirjoitusvirheitä on paljon, esim. jos puheessa vilisee vieraskielisiä termejä. Pikaisesti selkeää puhetta tekstittävälle pelkkä editointinäkymän käyttö voi riittää.
 14. Tekstityksen tuominen esim. YT:een Tekstitykset voi tarjota kahdella vaihtoehtoisella tavalla.

  Saavutettavuuden WCAG-kriteeristö ei määritä kumpaa tulee käyttää. 1. Open Captions: Tekstitys näkyy aina kaikille eikä sitä saa pois. Se on poltettu kiinni videoon ja siirtyy videon mukana esim. YouTubeen. Tällainen tekstitys ei näy ruudunlukuohjelmille. 2. Open Captions ei ole valittuna eli käytössä on Closed captions (suositus): Tekstitys ei ole videossa, vaan se tuodaan erillisenä tiedostona (esim .srt). – YouTubeen ladataan ensin video ja sitten .srt- tiedosto (lataa tekstitykset -kohdasta). – Katsoja voi valita, haluaako hän tekstitykset näkyviin vai ei. Esim. YouTubessa tekstitys näkyy kaikille, ellei katsoja sitä itse piilota.
 15. Tekstityksen vaihtoehdot YouTubessa Open Captions Closed captions (suositus) • Voi

  tarjota tekstityksen eri kielille! • Katsoja piilottaa/avaa tekstityksen YouTube-videon kuvakkeesta (kuva tai CC).
 16. Scripted Recordings 1/2 Kuvassa neljäs vaihtoehto videon tekstittämiseen SOM:lla, missä

  videon luominen aloitetaan tekstityksen kirjoittamisella ja sen ääneen lukemisella.
 17. Scripted Recordings 2/2 Videon luomisen vaiheet 1. Kirjoitetaan tekstitys ns.

  osioihin (Section). 2. Luetaan tekstitys osio kerrallaan tallenteelle. 3. Tallennetaan kuhunkin osioon video. 4. Tehdään tarvittavat muokkaukset, esimerkiksi osioiden väliin jäävät hiljaiset kohdat voidaan leikata pois tai nopeuttaa videota niin, että puhe ja video näkyvät saman aikaa. 5. Tekstitys on videon valmistuessa valmis. Vielä tulee valita poltetaanko se videoon (Open Captions) vai viedään esim. YouTubeen omana tiedostonaan (Closed Captions), mikä tekee siitä saavutettavamman ja on näin ollen suositeltavampi tapa.
 18. ScreenPalilla voi tekstittää myös muilla sovelluksilla tehtyjä videoita 1. Avaa

  sovellus ja tuo haluamasi video kohdasta Import. 2. Avaa video ja valitse Edit. Jatka kuten sovelluksella tallennetuilla videoilla: • Caption – Speech to text ja kielivalinta. • Muokkaaminen editointi-näkymässä tai .srt-tiedostona. • Suosittelen aloittamaan editointi-näkymästä, sillä ainakin oma videoni vaati SYNC POINT –kohtien lisäämistä, että tekstityksen sai kohdistettua oikeaan kohtaan. Sitten tein viimeistelyn .SRT-tiedostona.
 19. Windows 10 ja 11 Windows10-koneista löytyy valmiiksi näytöntallennustyökalut: 1. Avaa

  materiaalit, joita esittelet, esim. diat tai selain. 2. Paina Windows-näppäintä ja G-kirjainta. – Näin saa auki valikot videon tekemiseen. – Avaa mikki, jos haluat tallentaa selostuksesi. Windows 11 -koneissa toiminto löytyy kuvakaappaustyökalusta.
 20. obsproject.com Maksuton avoimen lähdekoodin omalle koneelle (Windows, Mac, Linux) ladattava

  sovellus ruudunkaappausvideoiden tekemiseen ja livestriimaukseen. Kehuttu monipuoliseksi ja helpoksi.
 21. iPadin/iPhonen näyttötallennus 1/2 • Näyttötallennus käynnistetään ohjauskeskuksesta, joka avautuu iPadilla

  pyyhkäisemällä alas oikeasta yläreunasta. • Ohjauskeskuksessa näet valitsemasi toiminnot. Esim. näyttötallennuksen lisäät kohdasta: Asetukset → Ohjauskeskus) Näytöntallennus Paina kuvaketta pitkään valitaksesi, tuleeko mukaan oma selostuksesi.
 22. iPadin/iPhonen näyttötallennus 2/2 Jos haluat editoida tallennetta, mene Kuvat-sovellukseen ja

  valitse Muokkaa tai vie tallenne esim. iMovieen, missä on monipuolisemmat editointi- mahdollisuudet. • Näin saat osoittimen näyttötallenteeseen: www.matleenalaakso.fi/2018/09/osoitin-ipadin-nayttotallenteeseen.html Halutko tällaisen osoittimen tallenteeseen?
 23. Android-laitteet Monista mobiililaitteista näyttötallennus löytyy valmiina, mutta Google Playssa on

  tarjolla myös maksuttomia sovelluksia. • Asetuksista löytyvistä helppokäyttötoiminnoista voi löytyä pikanäppäimiä, esim. kolmen sormen pyyhkäisyllä saa ruudunkaappauskuvan. • Samankin valmistajan eri laitteissa on malli- ja käyttö- järjestelmäkohtaisia eroja. Ohjeita voi etsiä googlesta, kun tietää oman laitteen mallin. • Sonyn joistain malleista löydät kuvan ja näytön tallentamisen valikon painamalla hetken virtanappia. • Kuvan Huaweissa kuvakaappaus ja näytön tallenne löytyy pyyhkäisemällä sormella näytön yläosasta esiin pikavalikot. Ylimmäksi voi kiinnittää eniten käyttämänsä. Tehdyt videot löytyvät gallerian näyttötallenteet- kansiosta.
 24. Android-sovellus ruudun- kaappausvideoiden kuvaamiseen Maksuton sovellus (tai 3 $ versio):

  AZ Screen Recorder - No Root (kuva) • Erittäin helppo käyttää: avaa sovellus ja klikkaa äänitysnappia: kuva, video tai livestriimi. • Voit tallentaa oman selostuksesi, mutta Google ei mahdollista laitteen sisäisen äänen taltiointia. • Tallenteen voi jakaa suoraan sovelluksesta mm. s-postitse, someen, One/Google Driveen tai YouTubeen. Aiemmin esitellystä ScreenPalista on tarjolla mobiilisovellus. Lisää vaihtoehtoja löydät Google Play –sovelluskaupasta.
 25. Videoneuvottelusovellukset 1/2 Lähes kaikilla videoneuvottelusovelluksilla voi tehdä tallenteita, joissa jakaa

  esim. dioja, selainikkunaa tai omaa työpöytää. Tallenteet voi sovelluksesta riippuen jakaa suoraan sovelluksen pilvestä tai ladata omalle koneelle ja jakaa sitten esim. YouTubessa. Zoom- ja Teams-ohjeita: www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html Zoom • Tallentaminen pilveen tai tiedostona omalle koneelle oman, pääkäyttäjän ja lisenssin valinnan mukaan. • Maksuttomalla versiolla tallennus omalle koneelle. • Zoomin erinomaiset ohjeet englanniksi: zoom.us Microsoft Teams • Tallennuspaikka määräytyy mm. sen mukaan, mistä kutsu on tehty ja mitkä ovat organisaation asetukset (esim. tiimin tiedostot, Sharepoint tai Teams-tapaamisen chat). • Tallentaminen ei onnistu ilmaisella kuluttajaversiolla.
 26. Videoneuvottelusovellukset 2/2 Panopto • Onnistuu selaimella jopa kirjautumatta: www.panopto.com/record Tällöin

  videon voi ladata tiedostona tai jakaa Panoptoon (maksullinen), YouTubeen tai Google Classroomiin. • Monipuolisempi käyttö onnistuu maksullisella lisenssillä.
 27. YouTuben striimaus YouTubeen striimatessa (aloita yläosan PLUS-merkistä) voi jakaa näytön.

  Striimistä saa tallenteen, jonka voi esim. tekstittää. • Hyvä ohjeet suomeksi: support.google.com/youtube
 28. Tämä diasarja on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä CC BY-SA 4.0

  • CC-lisenssien verkkosivusto: creativecommons.fi • CC BY-SA 4.0 eli Creative Commons Nimeä-Jaa samoin 4.0 Kansainvälinen: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.fi – Sinä saat käyttää, jakaa ja muuntaa tätä diasarjaa, myös kaupallinen hyödyntäminen on sallittu. – Ehtona on, että viittaat aina alkuperäiseen tekijään ja lisäät linkin tähän diasarjaan. – Jos teet diasarjasta oman version, se tulee lisäksi jakaa tällä samalla lisenssillä. • Tätä lisenssiä laajempia oikeuksia voit kysyä tekijältä: www.matleenalaakso.fi